A csemetékből hárman már a nagykamasz kort tapossák, az egyetlen későn érkező, pöttöm kissrácot pedig legalább annyira a testvérei nevelik, mint a szülei. Három kamasz egy házban, a lázadó korszakuk közepén alapjáraton sem egy leányálom, ám ha ez a három kamasz már szexuálisan aktív, akkor jön csak az igazi kalamajka. A tinédzserek nagyjából annyira szeretnek a szüleikkel a szexuális életükről beszélni, mint hétköznap reggelenként korán kelni, az életüknek ez a része többnyire árnyékban marad a szüleik előtt, így nem csoda, hogy az édesanyjuk, Annie Castillon kisebb pánikba esik, amikor egy reggel a vécén ülve belenéz a szemetesbe, ahol kiszúr egy pozitív terhességi tesztet. Annie vérbeli matriárka, nyugodtan mondhatjuk, hogy ebben a családban ő hordja a nadrágot. Felháborodva veszi tudomásul, hogy egy ilyen fontos információt valamelyik családtagja eltitkol előle. Még az is megfordul a fejében, hogy DNS-vizsgálattal nyomozza ki, ki használta a tesztet, ám az orvos férje felvilágosítja, hogy a vizelet nem tartalmaz DNS-t, így kénytelen egy hagyományosabb módszerhez nyúlni: egyenként kikérdezni a gyerekeit.

 

Emmanuel Poulain-Arnaud nagyjátékfilmje, A teszt azt mutatja be, hogy egy ilyen váratlan esemény mennyire fel tudja borítani a családon belüli viszonyokat, főképp akkor, ha a kérdések felvetődését nem követik gyorsan válaszok. Márpedig Annie Castillon senkitől sem kap megnyugtató válaszokat. A nagylánya hevesen tagadja, hogy bármi köze lenne a teszthez, az egyik fia régóta komoly kapcsolatban él, és a lány nem tett utalást arra, hogy gyereket várna tőle, míg a legnagyobb fiáról kiderül, hogy a látszólag kissé esetlen külseje ellenére valójában egy Don Juan, akit imádnak a lányok, és lassan kevesebb olyan lányismerőse van, akivel nem feküdt le, mint akivel lefeküdt. A legkisebb gyerek kiesik a gyanúsítottak köréből, de ott van még Annie férje, Laurent… Vajon szeretője van? De szóba jöhet még a bébiszitter is, hogy a dolog ne legyen olyan egyszerű. Annie nem az a nő, aki hagyja, hogy válaszok nélkül maradjon, ezért fogja a családját, bevágja őket a kocsiba, és együtt nekiindulnak, hogy kikérdezzék a szuperaktív szexuális életet élő fia összes egy- vagy több éjszakás partnerét arról, hogy tőlük származik-e az ominózus pozitív terhességi teszt. Ez az utazgatás és folyton új emberekkel találkozás ad egyfajta road movie jelleget A teszt közepének, de attól még, hogy sokat ülnek autóban egy filmben, nem válik automatikusan e műfaj mintadarabjává.

A teszt komoly kérdésekkel foglalkozik franciásan könnyed formában, és a franciás kifejezés itt nemcsak egy üres szófordulat. A francia filmekre ugyanis jellemző, hogy meglehetősen szabadon kezelik a szexualitást, náluk a szex szinte sohasem keveredik a bűntudat érzésével, hanem a világ legtermészetesebb dolgaként és örömforrásaként tartják számon. Annie-nek sem azzal van baja, hogy a gyerekei már szexelnek, inkább azzal, hogy lassan ráeszmél, hogy ők már valójában felnőttek, és anyaként elveszítette felettük a kontrollt. Az is csak egy francia filmben szerepelhet pozitív fordulópontként, hogy Annie úgy tudja elengedni a kontroll elvesztése feletti bánatát, hogy kicsit becsiccsent a szomszédban lakó, a fiainál alig néhány évvel idősebb sráccal, majd viszonyt kezdenek, amitől a nő valósággal kivirágzik, mert már elfelejtette, hogy milyen szabadon, rengeteg kötöttség nélkül élni és elengedni magát. A teszt ugyan rengeteg szereplőt mozgat, mégis alulról súrolja a másfél órás játékidőt, ami egyben azt is jelenti, hogy a felvetett témákon és problémákon inkább csak átszáguld, érinti őket, de nem merül el komolyabban bennük. Bár a problémafelvetései érvényesek, bőven megelégszik a felszínességgel, és azzal, hogy például a családon belüli összhang visszaállását egy olyan olcsó trükkel mutassa be, minthogy a családtagok együtt kezdenek énekelni és táncolni az egyik kedvenc dalukra. Óriási mázlija a filmnek, hogy a főszerepet játszó Alexandra Lamy a francia film egyik legtehetségesebb komikája, aki még egy első blikkre nem annyira kedvelhető karaktert is szerethetővé tud varázsolni, és még a kevésbé életszerű helyzeteket is képes elhitetni velünk. Mivel A teszt alapvetően egy családi vígjáték, természetesen a végére szépen elvarrja a szálakat, itt még a csalfa férj sem igazán rossz arc, a szex pedig jó dolog, amitől jó eséllyel boldogabbak leszünk. Ezzel az üzenettel kinek van kedve vitába szállni?

 A teszt című francia vígjáték az HBO Max kínálatában látható.