A műsort a friss Prima-díjas Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser vezette. Elmondta, hogy szerinte a kultúrával való foglalkozás ünnep, és szeretettel meghívott a közös ünneplésre. Navarrai Mészáros Márton hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy az Arany Medál-díj egy alulról, a közönség felől jövő szerveződés.

Deák Kristóf filmrendező a díjjal és a hozzá járó oklevéllel  (fotó: Hatházi Tamás/Arany Medál-díj)

  

A hangulatot a Jerry Lee Lewis Grammy-díjas amerikai rock 'n' roll és boogie-woogie ikon tiszteletére 2005-ben alapított Jerry Lee's Rock 'n' Roll Service elnevezésű banda alapozta meg, sőt izzította fel. Három számukkal akkora show-t csináltak, hogy még a mikrofonállvány is táncra perdült, az énekes meg jó boogie-woogie-shoz híven egy széken ropta.

A laza felvezető után sor került a díjak átadására. A fatalapzatra erősített, homokfúvott, csiszolt üvegdíjak Szeredi Sára üvegtervező munkáját dicsérik. 

Az év színésznője díjat Pálmai Anna vette át.

Molnár Áron köszöntötte, elmesélte egy régi, közös matekórai élményüket, és elárulta, hogy korunk egyik legnagyobb színésznőjeként tekint rá.

Az életműdíjas Pogány Judit sajnos betegség miatt nem volt jelen. Tordai Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész szerint Pogány Judit fiatalon „jelentéktelenül gyönyörű” volt, később személyiségének varázsa átalakult szereppé. Ő a „létezés csodája”, minden durva eszköz nélkül, szinte nem is játszik, csak önmagát adja.

Pihenésképp két kisfilmet láthattunk, melyben közismert művészek szólaltak meg. A középpontban az Arany Medál-díj, azaz a közönségszavazás jelentősége állt. Az elsőben megszólaló Csonka András elárulta, hogy

a művészt a közönség figyelme tartja a pályán,

Szacsvay László szerint pedig bizony minden művésznek szüksége van a kritikára. Szerinte ebben a felgyorsult világban a régi kritikusok már elmentek, az újaknak pedig még nem alakult ki megfelelően széles látóköre. Szaniszló Judit szereti az író-olvasó találkozókat, ahol mindenki elmondhatja a véleményét, nem csak a jót. S hogy mindez pártpolitikától független, ami nagy szó. Domán Kornél rendező szavai szerint: „A közönséget nem lehet meglobbizni.” Nagy Bogi énekesnő kifejezte, mennyire sokat jelentett neki a tízéves korában kapott közönségdíj.

A díjátadás az év legígéretesebb fiatal tehetségével, Staub Viktória színművésznővel folytatódott. Elmondta, hogy hálás mindenkinek, aki hozzáadott az életéhez, személyiségéhez. Kulka János nagy szeretetét, tiszteletét fejezte ki, és felidézte a fiatal színésznővel közös munkájukat.

Két fiatal költőnő, Bánkövi Dorottya és Nagy Lea a kulturális életre és a kortárs irodalomra reflektáltak. Bánkövi Dorottya szerint ideális, ha nem a lehetőségek és a kényszerek határozzák meg az alkotásokat. Nagy Lea az Arany Medált az egyik legfontosabb díjnak nevezi, mert így az alkotók visszajelzést kapnak munkájukról.

A díjátadás Deák Kristóf Oscar-díjas filmrendezővel folytatódott. Az unoka című filmje nagy sikerrel forog a mozikban. Első díját a Mindenki című kisfilmért kapta, ez közönségdíj volt. Rá egy évvel jött az Oscar, tehát

Deák Kristóf a közönségdíj szerepének ékes példája lehet.

A díjat Grosan Cristina magyar–román filmrendező adta át.

Az év írója a közönségszavazás szerint Szilágyi Zsófia Emma lett Szonja című regényével. A díjat átadó Csikós Attila nagyon szellemesen kimondta, hogy a mai világban két dolog könnyű: kitűnni és eltűnni. Az írás munka, nem csak szórakozás. A Szonja egy fiatal lány története, aki nem ismerte az apját, csak annyit tud róla, hogy szerette a Rolling Stonest. Kérdés, író lesz-e egy tragédia megélése után valaki.

Juhász Anna irodalmár, a díjátadó háziasszonya és Szilágyi Zsófia Emma, az év írója  (fotó: Hatházi Tamás/Arany Medál-díj)

 

Az utolsó díj átadása előtt Tiszeker Dániel filmrendező és Hais Dorottya, az Oscar-díjas Mindenki főszereplője lépett a színpadra. Tiszeker Dániel a személyes jelenlét fontosságára hívta fel a figyelmet: a magyar nézőket vissza kell csalogatni a filmszínházakba. Hais Dorottya mindennapi életéből hozott példákkal illusztrálta a fiatal generáció szociális médiafüggőségét, az értékek eltolódását. Például amikor valaki felismeri az utcán, és rákérdez, melyik filmből, mire a válasz, hogy a TikTokról. Pedig a kultúra lényeges, egy burok a szürke hétköznapok ellen.

Mucsi Zoltán vehette át az év színészének járó díjat  (fotó: Hatházi Tamás/Arany Medál-díj)

  

Gubás Gabi sajnos csak hangüzenetben lehetett velünk: „Örülök, hogy nem focista, hanem színész lettél” – mondta Mucsinak.

Domán Kornél a streamingről beszélt. Bevallotta, hogy bizony kényelmesebb otthon, a puha fotelből azt és akkor nézni, amit akarunk, mint ezért kimozdulni.

Zárásként, a nagy csoportkép elkészítése után ismét a Jerry Lee's Rock 'n' Roll Service csapott a húrok közé, sőt még egy táncos láb is felszemtelenkedett a billentyűkre.

A vendégek és díjazottak a színpadi díjátadás előtt és után a Kovács Nimród Borászat boraiból kortyolhattak, valamint a Kemenes Cukrászat kínálatából falatozhattak.