Szerző: Petőfi Sándor

Holdvilágos éj

A Petőfi bicentenárium alkalmából minden hétfőn egy-egy versével emlékezünk nagy forradalmár költőnkre. Petőfi sok tekintetben megelőzte korát, azt azonban kevesen tudják, hogy már a házasságon belüli erőszak is témájául szolgált.

Búcsu Kunszentmiklóstól

A Petőfi bicentenárium alkalmából minden hétfőn egy-egy versével emlékezünk nagy forradalmár költőnkre. Ebben a költeményben Kunszentmiklóstól köszön el egy vidám, korhely éjszaka után.

Költő lenni vagy nem lenni

A Petőfi bicentenárium alkalmából minden hétfőn egy-egy versével emlékezünk nagy forradalmár költőnkre. Petőfi több verset is írt a költészetről. Ebben a költeményben a hozzá való, ellentmondásos viszonyát tárja fel.

Apám mestersége s az enyém

A Petőfi bicentenárium alkalmából minden hétfőn egy-egy versével emlékezünk nagy forradalmár költőnkre. Ma megnézzük, hogyan is látta  a mészáros és az író mesterség viszonyát?

Gazdálkodási nézeteim – Petőfi Sándor verse

A Petőfi bicentenárium alkalmából minden héten egy-egy versével emlékezünk nagy forradalmár költőnkre. Most megtudhatjuk, hogyan is viszonyult a költő a gazdálkodáshoz.

Magány – Petőfi Sándor verse

A Petőfi bicentenárium alkalmából minden hétfőn egy-egy versével emlékezünk nagy forradalmár költőnkre. Ebből a verséből kiderül, hogy már az ő korában is gondot jelentett a hitel...

Betegségemben – Petőfi Sándor verse

A Petőfi bicentenárium alkalmából minden hétfőn egy-egy versével emlékezünk nagy forradalmár költőnkre. Március második fele van: 1844-ben, ezen költemény tanúsága szerint ekkortájt épp beteg volt, és ezen borongott, Pesten.

Tél végén – Petőfi Sándor verse

A Petőfi bicentenárium alkalmából minden hétfőn egy-egy versével emlékezünk nagy forradalmár költőnkre. Tavasz eleje van, amit így várt Petőfi, Derecenben fagyoskodva, 1844-ben.

Nem megyek én innen sehova... – Petőfi Sándor verse

A Petőfi bicentenárium alkalmából minden hétfőn egy-egy versével emlékezünk nagy forradalmár költőnkre. Így vallott a maradásról 1843 decemberében.

Disznótorban – Petőfi Sándor verse

A Petőfi bicentenárium alkalmából minden hétfőn egy-egy versével emlékezünk nagy forradalmár költőnkre. A disznóölés időszaka hagyományosan a tél, erről szóló versét kínáljuk most.

Honfidal – Petőfi Sándor verse

 

Tied vagyok, tied, hazám!
E szív, e lélek;
Kit szeretnék, ha tégedet
Nem szeretnélek?

A Petőfi bicentenárium alkalmából minden hétfőn egy-egy versével emlékezünk nagy forradalmár költőnkre.