Szerző: Kulin Ferenc

Politikai színészet és történelmi felelősség

A színjátékká fajult politika a hatáskeltéshez igazítja a közérdeket. A Gyurcsány-jelenség a valósággal való közösségi szembenézés hiányának súlyos kórtünete is. Az igazság feltárása a hazudozó leleplezésén túl az elrejtett valóság tudatosítását is megköveteli.

Magyarország és a Nyugat
Jeszenszky Géza a Magyarország és a Nyugat: viszonzatlan szerelem? című írásában (Országút, 9. szám) méltatta a nemzet nyugati elkötelezettségét. Okfejtését kifogásolva Kulin Ferenc az alábbi cikket írta. A vita könnyebb követhetősége érdekében nyomban utána közöljük Jeszenszky Géza viszontválaszát. Ez nem jelenti, hogy az Országút szerkesztősége állást foglalna a vitában, lezárná azt, sőt, ellenkezőleg: bízik abban, hogy e fontos kérdést további hozzászólások árnyalják.
A Trianon-csapda
Trianon traumája nyomán némely jobboldali véleményvezér az utóbbi hónapokban éles támadást intézett számos magyar történész ellen. Érvelésükkel nemcsak azt tanúsítják, mennyire nincsenek tisztában az ok-okozati összefüggésekkel, környezetünk politikai gondolkodásával és realitásaival, hanem azt is, hogy semmibe veszik a magyar rendszerváltozást elindító szellemi folyamatokat.