Hszi európai látogatása része a kínai vezetés azon törekvésének, hogy visszafordítsa a Kínával szembeni kockázatmentesítés egyre szigorodó európai politikáját. Közép- és Kelet-Európa fontos szerepet játszik ebben az igyekezetben, mert itt Peking olyan hasonlóan gondolkodó országokra talált, amelyek vitatják Washington (és legközelebbi szövetségesei) jelenlegi geopolitikai stratégiáját, és szorosabb kapcsolatokat kívánnak kiépíteni Kínával és Oroszországgal. Szerbia és Magyarország kulcsszerepet kap ebben a kínai stratégiában.

Magyarországon a kínai elnök találkozik Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, aki az elmúlt évtizedben szorosan összehangolta Magyarország külpolitikáját Kínával és Oroszországgal. Budapest 2015-ben csatlakozott az Övezet és út kezdeményezéshez, és az Európai Unión belül Peking érdekeiért áll ki Kína emberi jogi helyzetével és Tajvannal kapcsolatban.

Hszi Orbánnal várhatóan tárgyal több folyamatban lévő, az Övezet és út kezdeményezéshez tartozó infrastrukturális projektről, és megállapodásokat is köt vele újakról. Valószínűleg felveti Budapesten és Belgrádban a Belgrád–Budapest vasútprojekt felgyorsításának kérdését is. A projektet 2019-ben indították el, de a magyar oldalon az építkezés késlekedett, amíg a magyar kormány az év elején úgy nem döntött, hogy felgyorsítja a munkálatokat. Februárban Görögország bejelentette, hogy csatlakozik a projekthez, és Athénig bővíti azt, ellensúlyozva ezzel Olaszország kiszállását az Övezet és út kezdeményezésből, és így alternatív útvonalat teremtve a délről Európa közepébe irányuló kínai kivitelnek.

Hszi és Orbán várhatóan jelentős új Övezet és út-projekteket is bejelent majd. Hogy a növekvő magyarországi ipari termelést támogassa, Kína megépíti a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret Budapest Belvárosával összekötő vasútvonalat, illetve az úgynevezett V0 vasúti gyűrűt, amely a nemzetközi teherforgalom számára biztosítaná a fővárost elkerülő folyosót.

A tárgyalások valószínűleg kitérnek a nemrégiben aláírt kétoldalú biztonsági együttműködési megállapodás végrehajtására, amely lehetővé teszi, hogy kínai rendőrök járőrözzenek Magyarországon olyan városrészekben, ahol nagyszámú kínai bevándorló él, vagy ahol sok a kínai turista.

 

A szerző geostratéga, az Atlantic Council, a John Lukacs Intézet  és a Magyar Külügyi Intézet  munkatársa

 

Fordította: Pásztor Péter

 

Az eredeti írás What to look for as Xi Jinping visits France, Serbia, and Hungary címmel az Atlantic Council New Atlanticist című blogján itt olvasható.

 

Nyitókép: Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron és Hszi Csin-ping pekingi tárgyalása 2023. április 6-án