Kulcsos gyerekek voltunk, így csapódtunk össze még az általánosban. Senkit nem érdekelt, hogy hol tekergünk. Kipróbáltuk a szipuzást, de Csutora rosszul lett tőle. Maradt a pia. Vodka, rumos kóla és kannás bor a közértből. Péntekente úgy berúgunk, hogy másnap délig nem vagyunk magunknál. Észre se veszik. A lógás hoz össze minket, meg a zene. Rühelljük a nyálgép diszkót. Nekünk a Ricse se jön be, egyszer majdnem összeverekedtünk a pöttyös kendősökkel. P. Mobil, Edda, Bizottság együttes („már megint itt van a szerelem, már megint izzad a tenyerem…”). Ez megy, meg a régiek. A nagyok. Jimmy Hendrix, Janis Joplin, a Doors. A Pink Floydtól A fal. Ismeritek? Nagyon baró zene. Öcsém, 3 millió eladott példány, meg az a lázadó szöveg! „We don’t need no education / We don’t need no thought control.” Mi nem értjük, csak ordítjuk, de a Juli mamája angolos. Ő fordítgat nekünk.

A nagybátyám még élőben hallotta Radics Bélát a Parkban. Mi is kijárunk az Ifiparkba, amíg végleg össze nem omlik. Karesszal kint voltunk két éve az Edda-koncerten, tíz­ezer ember, őrjöngés, meg minden, mikor leomlott az egyik kőkorlát. Azt hittük, bezárják a Parkot, de aztán kinyitott megint, úgyhogy Eddára megyünk ma is. Állítólag kezdetben még ott csápolt a Parkkal szembeni fákon a Nagyfa Galeri. Hamar kitiltották őket. Karesz hozott egy régi Ifjúsági Magazint, amiben azt írták, hogy a nagyfásoknak fasiszta gyökereik vannak. Baromság. A nácik voltak a fasiszták. Ezek a srácok ugyanúgy szartak arra, ami itt van, mint mi, csak ők ki is mondták. Mi beleordítjuk a KISZ-káderek pofájába, hogy ki volt az első „pánk”? Lenin apánk. Aztán elszaladunk. A nagybátyám párszor lógott a nagyfásokkal, úgyhogy tudom, milyenek voltak. Szétverték őket, párat leültettek közülük. Javítóintézet, fiatalkorúak börtöne. Ennyit tudnak. Ha valakitől berosálnak, arra rámondják, hogy ellenség, és kivonják a forgalomból. Vagy elüldözik, mint a Baksa-Soóst a Kexből. Egyébként meg megy a mézes duma, hogy mi vagyunk a jövő. Értünk harcoltak.

Proletárhatalom. Anyám tiltakozik, de mi is prolik vagyunk itt, a békási panelban. Hol van innen a hatalom? A nagybátyám szerint ez már így marad. A mi életünkben legalábbis…

 

Panoptikum

 

Apa, ez te vagy, ebben a röhejes csíkos gatyában? Nagyon durván néztek ki. Karesz bácsi napszemüvegét elkérném Halloweenre, én lennék a király. Kész panoptikum. Nyolcvankettő? Akkor vettek fel minket az IMF-be, ugye? Adósságból ment minden. A lázadásotok is. A mi kontónkra, akik még meg se születtünk. Vágod? A Pink Floydot azért lájkolom. Múltkor töriórán levetítették A Falat. Egész jól szól ma is.