művészet
tudomány
közélet

Országút

Cikkek

Kihirdették a külhoni irodalmi és művészeti pályázatok eredményét

Megszületett a döntés a külhoni magyar kultúra támogatására hirdetett Irodalmi karaván és Művészeti karaván elnevezésű meghívásos pályázatokról, amelyek keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) 10 millió forinttal támogatja a külhoni magyar írók, filmes szakemberek és fotóművészek fellépéseit, közös műhelymunkáit.
Országút

Ezüstgerely-díjas A magyar Olympiász

Az orvosnak készülő Vermes Lajos a XIX század ismert figurája volt, aki a családi vagyont a birtokain felépített versenypályákba fektette, sportklubot alapított és megszervezte a Palicsi Játékokat. Az ő életművének állít emléket A magyar Olympiász.
Országút

A Matovič–gesztus

A szlovák kormányfő 2020. június 2-án, Trianon századik évfordulója alkalmából fogadásra hívta a magyar kisebbség képviselőit, és közös történelmünkről, a nyelvhasználati sérelmek elismeréséről beszélt. Az Országút körkérdést intézett több kisebbségi vagy kisebbséggel foglalkozó értelmiségihez: „Mire véli és hogyan értékeli Igor Matovič szlovák miniszterelnök szokatlan, Trianonnal kapcsolatos gesztusát?”
Országút

Nagy Moholy-Nagy-napok

125 évvel ezelőtt született Moholy-Nagy László, a nagy szellemi és technikai újító, világhírű magyar művész.
Országút

Regéc regéi

A regéci vár jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeum régészeinek egyik legfontosabb kutatási területe. Most állítják helyre egy szlovák-magyar együttműködés keretében a Középső vár keleti részét és a 16. század közepén és második felében épült, emeletes reneszánsz palotát. Miközben a turisztikai látványosság szigorú szabályok mellett folyamatosan látogatható, a feltárások is ütemezetten zajlanak. Ezeket a tudományos munkákat a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Tára végzi, a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatósága hathatós logisztikai segítségével.
Országút

Itt az első magyar artfilmes streaming-szolgáltató!

A cinego.hu az első artfilmekre specializálódott online videotéka Magyarországon.
Országút

Rangos díjat kapott a Szépművészeti rekonstrukciója

Egy 20. század elején épült múzeum pompájának példaértékű helyreállítása történt meg a zsűri szerint.
Országút

Magyar filmsiker

Országút

A Nemzeti Színház köszöntője a magyar költészet napjára

Különleges meglepetéssel köszönti a Nemzeti Színház társulata a költészet napját. Babits Mihály Esti kérdését a színészek otthonukban, az egészségügyi előírásokat a legszigorúbban betartva rögzítették.
Országút

„Művészettudományunk heroikus helytállása”

2020. március 2-án és 3-án a Pesti Vigadó Déli Termében tartották meg A művészet közege II. című konferenciát, amelyet Fekete György nyitott meg.
Országút

Fajó János képzőművész kiállítása az Ybl Budai Kreatív Házban

Az Ybl Budai Kreatív Ház legújabb, A Gép Forog… című tárlata Fajó János (1937–2018) Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművész hagyatékából mutat be válogatást.
Országút

Szabó István: Zárójelentés

Csütörtöktől vetítik a hazai mozikban Szabó István új filmjét, a Zárójelentést, amelyet az Oscar-, Golden Globe-, cannes-i Arany Pálma- és berlini Ezüst Medve-díjas rendező hosszú szünet után, korábbi sikeres filmjei legfontosabb alkotótársaival, Klaus Maria Brandauerrel, Eperjes Károllyal és Koltai Lajos operatőrrel együtt készített.
Országút

Esélyesek a fődíjra: Akik maradtak, FOMO, Drakulics elvtárs, Apró mesék, VALAN

A Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával 2020. február 26-29. között rendezi meg a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlét a Corvin moziban. A Magyar Filmdíj győztes alkotásait a Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazáson választják ki, a díjátadót március 5-én este a Vígszínházban rendezik majd meg. A filmünnep díszvendége Klaus Maria Brandauer lesz.
Országút

Ma ünneplik a magyar széppróza napját

Gálaműsorral ünnepli a magyar széppróza napját a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Ügynökség és a Magyar Írószövetség ma Budapesten.
Országút

Élősködők

A szakma meglepetésére az Élősködők című dél-koreai alkotás kapta a legjobb filmnek járó díjat a 92. Oscar-gálán Los Angelesben. Bong Dzsun Ho műve az első az amerikai filmakadémia rangos elismerésének történetében, amely nem angol nyelvű filmként diadalmaskodott a legjelentősebb kategóriában.
Országút