művészet
tudomány
közélet

Szabó István

Apokalipszis akkor és most

Magyarország – a náci Németország szövetségeseként – elveszítette a II. világháborút. Ezért a témában készült hazai nagyjátékfilmek nem a hősiességre, hanem az átélt szenvedésre és a felelősség kérdésére összpontosítanak.
Benke Attila

Álmodozások és korok

Gelencsér Gábor

Talpra, magyar film!

Milyen magyar filmgyártás, milyen magyar filmművészet? Milyen rendszerből? Milyen rendszerbe? A történésznek elemeznie kell, hogy milyen népköztársaságból váltottunk 1989–90-ben, és milyen köztársaság jött létre. A filmtörténész feladata hasonló.
Szekfü András

Művész a hatalom csapdájában

Szabó István egész életművét meghatározta ügynökmúltja, talán ezért filmjei egyik fő kérdése, hogy a mindenkori értelmiségi egyezkedhet-e a mindenkori hatalommal.
Benke Attila

A nő, akit csak egyszer nem látott a férje

Pályája kezdetén három év alatt tíz filmben játszott, egy ország rajongott Az aranyember Tímeáját vagy Szabó István első nagyjátékfilmjének, az Álmodozások korának Éváját játszó Béres Ilonáért. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett színésznő azt mondja: éppúgy szerette a megátalkodott karaktereket, mint a pályája elején játszott elbűvölő női szerepeket. Másfél éve jelent meg kedvenc verseiből válogatott lemeze, amely sokat elárul habitusáról, világlátásáról. Egyelőre nem játszik, de ha megérik benne a vágy, és erő is lesz hozzá, ismét színpadra áll.
Seres Gerda

Hogyan lesz dr. Stephanus „a nép ellensége”?

Lehet, hogy a Zárójelentés Szabó István utolsó filmje. Sajnálnám, ha így lenne, hiszen az Oscar-díjas rendező alkotásai maradandó nyomot hagytak bennem. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy bizonyos koron túl a legnagyobb művész is a múltba fordul, szemlélete megmerevedik, elveszíti érzékenységét a jelenproblémái iránt. Ez a jól ismert erényeket felvonultató alkotás is azt illusztrálja, hogy rohamosan változó világunk konfliktusait már nem lehet a régi mintákat követve értelmezni.
Pelle János

Szabó István: Zárójelentés

Csütörtöktől vetítik a hazai mozikban Szabó István új filmjét, a Zárójelentést, amelyet az Oscar-, Golden Globe-, cannes-i Arany Pálma- és berlini Ezüst Medve-díjas rendező hosszú szünet után, korábbi sikeres filmjei legfontosabb alkotótársaival, Klaus Maria Brandauerrel, Eperjes Károllyal és Koltai Lajos operatőrrel együtt készített.
Országút