művészet
tudomány
közélet

Nemzeti Színház

Nádor a basszusgitárnál

Bánk bán-maratont rendeztek a Nemzeti Színházban 2020. október 20. és 22. között, így tisztelegve a dráma nyomtatott megjelenésének kétszázadik évfordulója előtt. A programsorozatban három földolgozást, de egyetlen rendezői szemléletet láthattunk: először Vidnyánszky Attila operarendezését, aztán a 2017-es prózaelőadást a Gobbi Hilda Színpadon, majd egy tantermi változatot. Ezeket szakmai beszélgetések és közönségtalálkozók kísérték.
Csikmák Katalin

Déryné hol van? III. rész

Ablonczy László

Lelkek piaca, 2020

Szász Zsolt

Egy folyóirat otthonai

Az újságszerkesztés – ha jól csinálják – a szövegközpontú alkotófolyamatok egyik legszabadabbika. Ha ugyan a szabadság fokozható. De szerencsére – egy normális világban – nem az; a szabadság természete szerint idő, tér és kiterjedés nélküli, s mint ilyen: fokozásának sincs értelme. Maradjunk hát abban, hogy újságot szerkeszteni: izgató, reménykeltő közeledés a szabadsághoz.
Deres Péter

Politikai pornográfia

Csikmák Katalin

Variációk királynőgyilkosságra

A 2020-as kerettantervet tanulmányozva átgondoltam Katona József művével összefüggő több mint tizenöt éves középiskolai tanári tapasztalataimat.
Lövey Gábor

Kortárssá tett klasszikusok

Beszélgetés Dér Andrással és Uray Péterrel, a POSZT két válogatójával a versenyprogram három előadásáról: Kertész utcai Shaxpeare-mosó, Molière – The Passion, Bánk bán.
Sándor L. István

A Nemzeti Színház köszöntője a magyar költészet napjára

Különleges meglepetéssel köszönti a Nemzeti Színház társulata a költészet napját. Babits Mihály Esti kérdését a színészek otthonukban, az egészségügyi előírásokat a legszigorúbban betartva rögzítették.
Országút

A nő, akit csak egyszer nem látott a férje

Pályája kezdetén három év alatt tíz filmben játszott, egy ország rajongott Az aranyember Tímeáját vagy Szabó István első nagyjátékfilmjének, az Álmodozások korának Éváját játszó Béres Ilonáért. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett színésznő azt mondja: éppúgy szerette a megátalkodott karaktereket, mint a pályája elején játszott elbűvölő női szerepeket. Másfél éve jelent meg kedvenc verseiből válogatott lemeze, amely sokat elárul habitusáról, világlátásáról. Egyelőre nem játszik, de ha megérik benne a vágy, és erő is lesz hozzá, ismét színpadra áll.
Seres Gerda

Hónapokra bezártak a színházak, a mozik, a koncerttermek?

Orbán Viktor aláírásával a kormány kihirdette az ország egész területére a veszélyhelyzetet. Ez azt jelenti, hogy az Alaptörvény 53. cikke szerint a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.  Összefoglalónk a kulturális veszélyhelyzetről.
Fekete-Szalóky Zoltán