művészet
tudomány
közélet

nekrológ

Aki a maga útját járta

Szerdahelyi Csongor

„Igen, de” a gaulle-izmusra

Soós Eszter Petronella

Amikor vége az utolsó dalnak is

„Fáradt vagyok és te oly messze vagy” – énekelte egykoron Balázs Fecó a Korál együttesben, és soha nem voltak igazak annyira ezek a szavak, mint most, amikor szinte hihetetlen módon és fájóan korán, 69 évesen elment közülünk. Tudjuk jól, hogy csalóka ez az eltávozás, mert a dalai itt maradnak nekünk, mégsincs, aki úgy szólaltassa meg őket, mint ő, vagány mosolyával, fanyar humorával és szuggesztív előadásmódjával, amivel lírai dalait és keményebb nótáit egyaránt a színpadra vitte. Annak ellenére, hogy a koronavírus miatt „ez a csönd éve volt”, Balázs Fecó szerzeményei most is járják a saját útjukat. Azt mondják, mindenki addig él, amíg emlékeznek rá. Fecó itt a Földön még nagyon sokáig élni fog.
Csatári Bence

„Hazám, fogadd be őt! Nem lázad ellened már, hisz az út véget ér”

Az Omega A száműzött című számának sorai méltóképpen hívják fel a figyelmet arra, amivel minden embernek szembesülnie kell: az elmúlásra. Sajnálatos aktualitása van ennek a számnak: Benkő László, az Omega Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas billentyűse szerda hajnalban visszaadta lelkét a Teremtőjének. Szerte Európában rajongók milliói siratják, mert az együttes neve kontinensszerte ma is közismert. Benkő László az Omegából kitűnt szeretetre méltó jellemével, örök mosolyával, amivel mostantól az égi zenekart örvendezteti.
Csatári Bence

Benkő Lászlót gyászolja a magyar könnyűzene

A magyar rock első igazi sztárcsapata, az Omega együttes 1962-ben alakult. Benkő László halálával 58 év után minden bizonnyal a zenekar is megszűnik.
Országút

A PROFESSZOR ÚR

Mezey Katalin

Bogdán László halálára

Cs. Nagy Ibolya

In memoriam Fodor Antal

Bólya Anna Mária

Meghalt Szebeni András fotográfus

A 74 éves fotográfus halálhírét Kincses Károly, a Magyar Fotográfiai Múzeum alapítója jelentette be Facebook-oldalán. Posztjában ezt írta: "Szebeni András fotográfus nagyon tudott élni. És most nagyon meg tudott halni. Megszűnt a Szebeni jelenség. Maradtak a képei, a könyvei, maradtak a történetek, és maradtunk mi, a barátai."
Országút