művészet
tudomány
közélet

Mozart

Mozart kontra Salieri

Csikmák Katalin

Hallgatható kortárs zene

Szeptember közepén rendezték volna meg a nyíregyházi Bencs Villában Kerek Gábor zeneszerző közreműködésével A hallgatható kortárs zene című estet. Az előadás meghiúsult a koronavírus járvány miatt, de a zeneszerző örömmel adott interjút zenei gyökereiről, műhelytitkairól az Országútnak.
Fazekas Barbara

Kié a zene?

Fábián Attila

Amit a zene tud rólunk

Vásáry Tamás vezényletével újévi műsort adott a Rádiózenekar a Zeneakadémián. Az első alkalommal elhangzott és közvetített ünnepi hangversennyel hagyományt szeretne teremteni a Liszt Ferenc és Erkel Ferenc által alapított, zenei és művészeti életünkben máig kitüntetett szerepet játszó intézmény. Felújítása óta szívet melengető látvány a százéves pompájában tündöklő koncertterem is.
Csanda Mária

Gyermekkor, álmok, tükrök: női kézben a karmesteri pálca

A női karmestereket számos előítélet veszi körül. Megítélésük leginkább a női autóvezetőkhöz hasonlít: egyre természetesebb jelenség, mégis sokkal jobban kell küzdeniük az elfogadásért, az elismerésért. Február utolsó hétvégéjén két hangversenyen is hölgy kezében volt a karmesteri pálca. Karen Kamensek a Nemzeti Filharmonikusokat, Dobszay-Meskó Ilona a Budapesti Vonósokat dirigálta, miközben közös mű is szerepelt a két műsorban.
Kiss Eszter Veronika

„A közös nézeteknél erősebb kötelékek” Beszélgetés Sir Roger Scrutonnal

Korunk kiemelkedő konzervatív gondolkodóját vesztettük el 2020. január 12-én. Páratlanul gazdag életművet hagyott hátra. Megannyi műfajban próbálta ki magát, s mutatta meg a konzervatív szemléletmód érvényességét.
Pásztor Péter