művészet
tudomány
közélet

Magyar Állami Operaház

Autentikus díszletek közt tér vissza Salome az Erkel Színházba

Richard Strauss egyik leghíresebb operáját, a Salomét mutatja be a Magyar Állami Operaház 2020. szeptember 15-én az Erkel Színházban. A Sera Gösch, Jürgen Sacher, Lukács Gyöngyi és Szemerédy Károly főszereplésével, Rátóti Zoltán rendezésében és Kocsár Balázs vezényletével a járványhelyzetre való tekintettel mindössze egyszer látható produkció egyben világpremier is, de rendhagyó módon nem zeneileg, hanem a díszletét tekintve.
Országút

Üldözzük el a karmestert!

Végh Alpár Sándor

Járdányi Pál: Tisza mentén, Divertimento concertante

A nyári szezonra való tekintettel hallgassunk két „könnyedebb” darabot: Járdányi Pál a Tisza mentén és a Divertimento concertante című alkotásait.
Windhager Ákos

A mi közegünk az élő előadás

Másfél hónapja zárva az Erkel Színház. Az Eiffel Műhelyház március végére tervezett ünnepélyes átadását el kellett halasztani a járványügyi helyzet miatt. Ókovács Szilveszter főigazgató elmondta: május 25-én állnak elő az újragondolt következő évad tervével, amelyben helyet kap a most elmaradt bemutatók zöme. A kollégák egy részét kényszerszabadságra küldték, de a háttérben gőzerővel folyik a munka. Online lehetőségekről, új magyar művekről és reménykeltő újraindulásról is beszélgettünk.
Seres Gerda

A koronavírus a kulturális intézményeket sem kíméli

Rendkívüli jogrendet hirdetett, veszélyhelyzet elrendeléséről döntött  a kormány a koronavírus-járvány miatt - jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki azt mondta: „azok a döntések, amiket a kormány meghozott, bizonyos tekintetben példátlanok a rendszerváltás óta eltelt harminc év történetében”.
Karkó Ádám

A bátor, a melodikus és a dramatikus

2020. január 22-én a Magyar Állami Operaház és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös rendezésében három kortárs opera dramatizált részletei hangzottak el az Erkel Színház Bernáth Büféjében. Ókovács Szilveszter főigazgató idén indította el a Kortárs Opera Showcase-t (KOSh): minden év január 22-én, a magyar kultúra napján, három-három új dalmű színpadképes jeleneteit mutatják be. Idén Fehér György Miklós Két part között, Andrássy Frigyes Ady és Léda, végül Karosi Bálint Lonely Hearts (Magányos szívek) című operájából mutattak be részleteket. A három epizód a főszereplők párkapcsolati konfliktusait stíluskereső operanyelven közvetítette.
Windhager Ákos