művészet
tudomány
közélet

kritika

A jelen a neuronoké

A dél-koreai származású német gondolkodó, Byung-Chul Han (Han Bjong-Csol) a kortárs filozófia egyik leginnovatívabb szereplőjének számít; az amerikai akadémiai piacot is sikerült meghódítania az utóbbi időben rohamléptekkel kiadott rövid értekezéseinek angol fordításaival. A Typotex Kiadó jó döntést hozott, amikor Han egyik legkarakteresebb és gondolkodása szempontjából átfogó könyvét, A kiégés társadalmát választotta ki magyar nyelvű bemutatásához.
Smid Róbert

Tükör egy egész korszaknak

Bereményi „életregényé”-nek tárgyilagos mondatai, érzékeny észrevételei fokozatosan csomópontok erőterét hozzák létre. Az így kialakult motívumháló bölcsessége a tények nehézkedését a tudat, az eszmélet tisztaságával sugározza át. (A Magyar Copperfieldben is felbukkanó Mészöly Miklós volt talán ebben Bereményi nemzedékének a mestere.)
Sturm László

Egy kicsit minden gyorsan jött

Filep Tamás Gusztáv

Homo eticus

Bartusz-Dobosi László

Lapáttal az atomot

Pécsi Györgyi

Megkésett főhajtás

Szabó Balázs

Jajnóták szépsége

Horváth Bálint

Ropogós Vivaldi

Marton Árpád

Abszolút Bach

Marton Árpád

Nem csak férfiolvasóknak

Nemigen volt sikeresebb prózaírói pályaindulás az elmúlt évtizedben – úgy a szakma, mint a közönség elismerését tekintve – Kötter Tamásénál.
Pécsi Györgyi

Az újravarázsosítás nyelve

Rajonganak az olvasók egy amerikai kisváros öreg lelkészének visszaemlékezéseit tartalmazó regényért.
Tóth Sára

Hogy hamis modell ne csábítson

A politikai gondolkodás praktikus tevékenység, amelyet cselekedni akaró politikusok művelnek.
Illés Gábor

Monumentális képek

A műemlékállományunk kiemelkedően értékes részét adó barokk freskókról nagyszabású kötet jelent meg 2019-ben az MMA Kiadó gondozásában.
Rozsnyai József

Bartók anatóliai gyűjtése

Régi hiányt pótol a jeles zenekutató tanulmánykötete, amikor Bartók 1936-os anatóliai gyűjtésének körülményeit a szélesebb közönség elé tárja.
Kiss Eszter Veronika

A briliáns színészi játék kettőse

A Kolozsvári Állami Magyar Színház otthonunkban sem hagyott cserben bennünket: Facebook-oldalukon pénteken A buszmegálló, szombaton a Kövekkel a zsebében című előadást láthattuk. Az utóbbit Marie Jones írta, aki több színdarab és forgatókönyv után ezzel a művével vált ismertté.
Orján Dóra

Árkádia visszaéneklése

Pécsi Györgyi

Nemtelenségek

Marton Árpád

Szerepről szerepre

Móré Tünde

Az elvesztett szőlőtábla összerakása

Mire készülődhet a költő a negyvenes évei végén? Zsille Gábor hatodik verseskötetének címe láttán okkal merül fel az olvasóban: meddig látni előre, s meddig hátra a közmondásos B oldalról, ahonnan – ismét közmondásosan – messze már az indulás lendülete, de messze még a révbe érés nyugalma, biztonsága?
Luzsicza István

Zombori zsánerek

Populáris vagy magas irodalom-e a detektívtörténet? Mármint magas szépirodalom-e, és ha igen, mitől az? Ha a műfajt megteremtő E. A. Poe vagy Nat Roid (Tandori) detektívtörténetei igen, akkor Hász Róberté?
Pécsi Györgyi

Az alkotmányos ember

Az Antall József és az 1989–1990. évi rendszerváltozás emlékévének  zárásaként került tavaly karácsony előtt a könyvesboltokba Kónya Imre könyve. A politikustárs, az MDF volt frakcióvezetője, majd a Boross-kormány belügyminisztere nagy szeretettel és mesélőkedvvel írt személyes beszámolója a kommunista diktatúra utáni korszak első szabadon választott miniszterelnökéről éppúgy szól a fiataloknak, mint a visszaemlékezőknek. Megjeleníti előttünk a személyt és az igazi homo politicust, aki nem fél a vitáktól, sőt van olyan nagyvonalú, hogy még közeli munkatársai közé is választ olyanokat, akikkel korábban komoly szakmai vagy politikai nézetkülönbségei voltak.
Király Miklós

A farkas narancssárga szeme

A marosvásárhelyi színes színházi élet markáns szereplője, a Yorick Stúdió ebben az évadban a migráció témáját járja körül. A Kultúraközi párbeszéd a kortárs dráma tükrében elnevezésű projekt keretében Sebestyén Aba, a Yorick Stúdió vezetője erdélyi szerzőket, saját bevallása szerint tudatosan két nőt kért fel a szövegírásra: a brassói, szász származású Elise Wilket és a marosvásárhelyi, Berlinben élő Kincses Rékát. Wilk román nyelvű, Dispariții (Eltűnések) című dramatikus textusát Albert Mária fordította le magyarra. Erre épül a Sebestyén Aba rendezte Eltűntek című produkció, amely a képi és a zenei eszközökkel is hangsúlyosan élő, a nézőt magával ragadó színpadi esemény.
György Andrea

Nyugat vagy Kelet? Az a szép, fényes nap a Vörösmarty Színházban

Január végén, a székesfehérvári teátrumban Bagó Bertalan rendezésében mutatták be Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámáját.
Nagy Edit

Mindig az arany diktálja a szabályt?

Februárban mutatták be az Eldorádót a József Attila Színházban. A színdarabot Bereményi Géza írta, akinek ugyanezzel a címmel 1988-ban jelent meg népszerűvé vált filmje. A szerző hangsúlyozta, hogy a darab nem a filmforgatókönyv, hanem a téma színpadi változata, tehát önálló színmű. Bereményi néhány jeleneten – Funtek Frigyes rendező kérésére – változtatott is. A történethez vadonatúj zene született, amelyet Mátyássy Szabolcs írt.
Nagy Edit

Zilah, az emlékezethely

Márkus Béla