művészet
tudomány
közélet

Kósa Ferenc

Apokalipszis akkor és most

Magyarország – a náci Németország szövetségeseként – elveszítette a II. világháborút. Ezért a témában készült hazai nagyjátékfilmek nem a hősiességre, hanem az átélt szenvedésre és a felelősség kérdésére összpontosítanak.
Benke Attila

Gyógyír a diktatúrára

A rendszerváltás után gyógyszernek és hungarikumnak nyilvánított Béres Cseppet az 1989 előtt regnáló hatalom mint „boszorkányfőzetet” üldözte. Gyöngyössy Bence legújabb filmje, A feltaláló a tudós küzdelmét mutatja be a kádári diktatúrával.
Benke Attila

„Kérd számon a történelemtől az embert”

A nyolcvanöt éves korában elhunyt rendező és operatőr Sára Sándor életműve nagy része a diktatúrával folytatott makacs küzdelemben született meg. Olyan művészi formanyelvet alakított ki mesterei, Szőts István rendező és Illés György operatőr útmutatásait követve, amelynek segítségével hatékonyan szólalhatott fel a történelmi igazságot elhallgató és elhallgattató kádári diktatúra ellen. Operatőri világának, valamint játék- és dokumentumfilmjeinek fő kérdése, hogy meg tudja-e őrizni az ember erkölcsi tartását a közép-kelet-európai térség egymást váltó diktatúrái alatt.
Benke Attila