művészet
tudomány
közélet

koronavírus

Létszűkület

Dan O’Brian

Exodus járvány idején

A koronavírus-járvány a főváros és a vidék viszonyát sajátos, eddig nem ismert módon alakította át  – mondja Csurgó Bernadett szociológus, vidékkutató, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Országútnak adott exkluzív interjújában.
Fekete-Szalóky Zoltán

Világjárvány és geopolitika

A kérdés mindenképpen jogos, hiszen a koronavírus-járvány a nemzetközi kapcsolatokra is minden várakozást felülmúló hatást gyakorol, aláaknázva a XX. század második felében kialakult világrendet. Eddig jószerével úgy tűnt, ennek még az alternatíváját sem tudjuk elképzelni – most pedig már korszakfordulóról beszélünk. A Covid-19 olyannyira a világpolitika középpontjába került, hogy minden mást háttérbe szorított – elég csak a nemzetközi híradókat nézni, hogy erről meggyőződjünk.
Egedy Gergely

Uniós Marshall-tervre várva

A COVID–19-es járvány derült égből villámcsapásként érte a világot. Egészségügyi krízisként indult, de – amint a korlátozó intézkedések életbe léptek – két hónap alatt világméretű gazdasági válsággá alakult.
Győri Enikő – Jókuthy Alexandra

Hasadni fog-e Európa?

Horkay Hörcher Ferenc

Politikafilozófia járvány idején

Az emberiség évezredes történeti tapasztalata, hogy a komolyabb járványok politikai bizonytalansággal járnak: átrajzolhatják a politikai térképet, új célokat tűzhetnek ki, akár forradalomhoz vagy háborúhoz is vezethetnek. Csak éppen elszoktunk ezektől a járványoktól, a II. világháború óta a fertőző betegségek legyőzéséről szólnak a híradások. De mi történik most?
Horkay Hörcher Ferenc

A magyar diákokat hazaküldik a kollégiumokból

A Magyar Közlönyben már meg is jelent az a kormányrendelet, amely „a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet” alatti intézkedéseket tartalmazza. Ezek egyik legfontosabb része, hogy tilos a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása. Az Országút körképe a veszélyhelyzet kihirdetése utáni első napon készült.
Karkó Ádám - Fekete-Szalóky Zoltán

Hónapokra bezártak a színházak, a mozik, a koncerttermek?

Orbán Viktor aláírásával a kormány kihirdette az ország egész területére a veszélyhelyzetet. Ez azt jelenti, hogy az Alaptörvény 53. cikke szerint a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.  Összefoglalónk a kulturális veszélyhelyzetről.
Fekete-Szalóky Zoltán