művészet
tudomány
közélet

Kodály Zoltán

Zeneszerzők kertjeinek művelője voltam

Berlász Melinda a Zenetudományi Intézet Országház utca 9. szám alatti legendás műemlék épületében kezdte tudományos pályáját. Szabolcsi Bence és Bartha Dénes zenetudományi tanszakáról került a hazai zenetudományi kutatások fő áramába. A XX. századi munkacsoport munkatársaként részt vett az MTA ötkötetes Magyar Zenetörténeti Kézikönyvének előkészítésében. Ma már mindkét tudományos köztestülethez szakmai kapcsolat fűzi. A Széchenyi-díj a XX. századi magyar zenetörténet területén végzett hiánypótló kutatásait, továbbá az emigrációba kényszerült, hazánkban ismeretlenségre ítélt magyar zeneszerzői és előadói életművek szellemi visszacsatolásáért tett szolgálatát méltatja.
Szőnyiné Szerző Katalin

Pótolhatatlan hiány

Szabó Balázs

Járdányi Pál: Tisza mentén, Divertimento concertante

A nyári szezonra való tekintettel hallgassunk két „könnyedebb” darabot: Járdányi Pál a Tisza mentén és a Divertimento concertante című alkotásait.
Windhager Ákos

A népzene gyógyító hatása

A Csík zenekar Hazám, hazám című videóklipje a nemzeti összetartozás napján került a megosztókra, és azonnal hatalmas siker lett. Ennek apropóján beszélgettünk Csík János zenekarvezetővel.
W. Barna Erika

Kié a zene?

Fábián Attila

A megsemmisüléstől az értékteremtésig

2020. június 30-án Kiss János Kossuth-díjas Érdemes Művész, a Győri Balett egyik alapító tagja, huszonkilenc évnyi vezetés után ünnepélyes keretek között átadta igazgatói irodájának kulcsát utódjának, Velekei Lászlónak. A Seregi- és Harangozó-díjjal elismert koreográfussal már ebben az irodában beszélgettünk: múltról, jelenről és a Győri Balett jövőjéről.
Csepi Alexandra

Missa Pannonica: tradíció és hangszerszerűség

Kocsis Zoltán halálának harmadik évfordulójáról hangversennyel emlékezett meg egykori együttese, a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar. Az est egyik legérdekesebb pontjának Kovács Zoltán Missa Pannonicája ígérkezett. A darab már elhangzott tavaly nyáron Debrecenben, de a budapesti közönség most hallhatta először. Hamar Zsolt vezényletével, Kolonits Klára, Bakos Kornélia, Horváth István és Kovács István szólistákkal érzékeny, hangszínekben gazdag interpretációt hallhattunk.
Kiss Eszter Veronika