művészet
tudomány
közélet

Eperjes Károly

Érzek magamban erőt, hogy sötétebb szerepekkel is megbirkózzam

Törő Gergely Zsolt tavaly végzett színművészként a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán, néhány hónapra rá már Tutajos főszerepét játszotta a Tüskevárban, Olt Tamás rendezésében, a Csiky Gergely Színházban. Vallja, hogy minden szerepnek megvan a maga igazsága, ezért is volt nagy élmény számára egyetemistaként Székely János Caligula helytartója című drá-májában Petronius alakjának megformálása. A kaposvári társulat fiatal tagjával az énképviselet jelentőségéről, valamint a drámatörténet sötét karaktereinek motivációjáról beszélgettünk.
Oláh Zsolt

A vándorszínész megállapodott

Gál Tamást nevezték ki a komáromi Jókai Színház élére május 20-án, a tizenhat éve igazgató Tóth Tibort váltja. Színészként a szakma és a közönség egyaránt elismeri, most mégis a színházművészet másik pozícióját vállalta el.
Csikmák Katalin

Hogyan lesz dr. Stephanus „a nép ellensége”?

Lehet, hogy a Zárójelentés Szabó István utolsó filmje. Sajnálnám, ha így lenne, hiszen az Oscar-díjas rendező alkotásai maradandó nyomot hagytak bennem. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy bizonyos koron túl a legnagyobb művész is a múltba fordul, szemlélete megmerevedik, elveszíti érzékenységét a jelenproblémái iránt. Ez a jól ismert erényeket felvonultató alkotás is azt illusztrálja, hogy rohamosan változó világunk konfliktusait már nem lehet a régi mintákat követve értelmezni.
Pelle János