művészet
tudomány
közélet

Előadóművészet

Aki áttáncolt a szabadságba

Az Oscar-díjas színész, Ralph Fiennes harmadik rendezése, A Fehér Holló (2018) Julie Kavanagh 2007-ben megjelent könyve, a Rudolf Nureyev: The Life (Nurejev: Az élet) alapján készült. Több, mint megbízható iparosmunka, de kevesebb, mint igazi nagy film.
Varga Klára

A megsemmisüléstől az értékteremtésig

2020. június 30-án Kiss János Kossuth-díjas Érdemes Művész, a Győri Balett egyik alapító tagja, huszonkilenc évnyi vezetés után ünnepélyes keretek között átadta igazgatói irodájának kulcsát utódjának, Velekei Lászlónak. A Seregi- és Harangozó-díjjal elismert koreográfussal már ebben az irodában beszélgettünk: múltról, jelenről és a Győri Balett jövőjéről.
Csepi Alexandra

Indul a Víg, kezdődik a Rudolf-éra

A Vígszínház augusztus 21-től újra várja a közönséget; műsorra tűzik a járvány miatt elmaradt előadásokat és az új bemutatókat: kilenc bemutatót terveznek a jövő évadban.
Országút/MTI

Charley nénje (2019)

Windhager Ákos

Wotan, a megszállott

A MÜPA 2020. nyári Budapesti Wagner Napok online közvetítése a provokatív, 2015-ös rendezést állította középpontba. Az egyes előadások hangjegyzetei után a jelen kritika a négy opera összefüggéseivel foglalkozik.
Windhager Ákos

Brahms megszületése

Vannak olyan alkotók, akik az ihlet spontán szédületében alkotnak tökéletes remekműveket. Mások órákig bíbelődnek egy pársoros verssel, hónapokig, évekig csiszolgatnak egy versenyművet. Mozart partitúráin nagyítóval is ritkán találni javítást. Brahms változatok sokaságával bajlódott, míg végre közönség elé állt egy nagyszabású szerzeményével, és az sem nevezhető minden esetben a végleges verziónak.
Marton Árpád

Álomhoz rendelt rémtörténet

Júniusban az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjában debütál Ulrich Gábor új rövidfilmje, a Dűne. Az alkotást beválogatták a Hirosimai Animációs Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába. A képzőművész azt mondja: szeretne szellemesebb, könnyen befogadható műveket készíteni, de valamiért mindig sötét, komor és tragikus lesz a végkicsengésük. A szubkultúra köré épült falakról, morális aggályokról és a befogadói munkáról is beszélgettünk.
Seres Gerda

Nem ilyen lovat akartunk

Sokan tekintik úgy az István, a király 1983-as királydombi ősbemutatóját, mint a rendszerváltás előfutárát. Bizonyos szempontból kétségkívül jól modellezte és összegezte a spontán nemzeti ünneppé alakult előadás azokat a társadalmi folyamatokat, amelyek a 89-es eseményekhez vezettek, beleértve a rendszer tudatos, felsőbb döntés alapján elindult lazítását. Ugyanakkor közel négy évtized távlatából már világosan látszik, hogy a legendás bemutató inkább csak egy látványos állomása volt egy felülről vezényelt hatalomátmentő folyamatnak, mint katalizátora a valódi szabadsághoz vezető változásnak, annak ellenére, hogy a darab hatása számos máig tartó pozitív folyamatot indított el, például a táncházmozgalom szélesebb körben való elterjedését, a magyar identitás tudatosabb keresését. A bemutató körül zajló háttéreseményekről és a darab utóéletéről Szörényi Leventével beszélgettünk.
Kiss Eszter Veronika

Megkésett főhajtás

Szabó Balázs

Bódy visszatér

Farkas György

Tutajos álma

Feltehetően a legtöbb általános iskolás vágya, hogy mint Olt Tamás rendezésében, olyan álomszerűn repüljenek szerte az égbe a teljes színpadot betöltő osztályterem padjai, székei, és bizonyára minden író legnagyobb szomorúsága, amikor annyira összeszűkülnek alkotói lehetőségei, mint István bácsi és Nancsi néni bár idilli, de mákszemnyi házikója a játéktér közepén. Bemutatták a Tüskevár című zenés mesejátékot a Csiky Gergely Színházban.
Oláh Zsolt

Székelyföld komolyzenei márkája

A Csíki Kamarazenekar tagjai – egykori volt tanáraink – nemcsak sokszínűségükkel, kiemelkedő szakmaiságukkal, de a zene iránti tisztelet és szeretet mintapéldájával is útmutatók voltak az ezredforduló tájékán felnövekvő zenei értelmiség számára. Ma már többnyire kollégák, barátok vagyunk, és együtt igyekszünk tenni azért, hogy a komolyzene népszerűsítésével Székelyföld kulturális élete mindinkább gyarapodhasson.
Fábián Attila

A többnyelvű színjátszás kalandja

Felvidéki színinövendékek vallanak a színház és nyelv kapcsolatáról, a kétnyelvűség előnyeiről-hátrányairól.
Csikmák Katalin

Gyermekkor, álmok, tükrök: női kézben a karmesteri pálca

A női karmestereket számos előítélet veszi körül. Megítélésük leginkább a női autóvezetőkhöz hasonlít: egyre természetesebb jelenség, mégis sokkal jobban kell küzdeniük az elfogadásért, az elismerésért. Február utolsó hétvégéjén két hangversenyen is hölgy kezében volt a karmesteri pálca. Karen Kamensek a Nemzeti Filharmonikusokat, Dobszay-Meskó Ilona a Budapesti Vonósokat dirigálta, miközben közös mű is szerepelt a két műsorban.
Kiss Eszter Veronika

Mit akar a Pilvaker?

Koloszár Katinka

A IV. szimfónia magyarországi bemutatója az Óbudai Danubia Zenekarral

Dmitrij Sosztakovics IV. szimfóniáját 2020. február 28-án játszotta az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián – Magyarországon először. Az 1935-ben írt művet a zeneszerző 1962-ig nem engedte bemutatni. Főképp arra várt, hogy véget érjenek azok a politikai támadások, amelyek 1936-tól a zenéjét érték. Milyen tehát az a mű, amely a szerző stílusában éppúgy fordulatot hoz, mint magánéletében és a hatalomhoz való viszonyában?
Windhager Ákos

A Depeche Mode-tól Beethovenig

Kiss Eszter Veronika

A Nagyváradi Filharmónia koncertjének margójára

A nagyváradi zeneszerető közönség hálával gondolhat Mária Teréziára, mert orgonát adományozott a székesegyháznak, de kevésbé lehet hálás azért az intézkedéséért, amellyel gátat szabott a város ígéretes zenei életének.
Hausmann Kóródy Alice

Eötvös Péter: Atlantisz

Windhager Ákos

Elnökkisasszony (1935)

Marton Endre 1935-ben forgatott filmvígjátéka a valóságtól elrugaszkodott cselekményt mutat be: hogyan szövődik a szegény parasztlegény (itt állástalan gépészmérnök) és az elkényeztetett királylány (itt a Várkonyi Textilművek elnöke) között évődő, a társadalmi korlátokat átlépő szerelem. A történet jól ismert, ezt a feldolgozást a kérdések teszik időszerűvé. Egy nőnek milyen válaszai lehetnek a munkahelyi elvárásokra? Hogyan védhetjük meg magunkat a munkahelyünkön? Mikor éri meg külföldre távozni? Az Elnökkisasszony csak felveti e kérdéseket, de a választ a nézőkre bízza.
Windhager Ákos