művészet
tudomány
közélet

Beethoven

Kié a zene?

Fábián Attila

Brahms megszületése

Vannak olyan alkotók, akik az ihlet spontán szédületében alkotnak tökéletes remekműveket. Mások órákig bíbelődnek egy pársoros verssel, hónapokig, évekig csiszolgatnak egy versenyművet. Mozart partitúráin nagyítóval is ritkán találni javítást. Brahms változatok sokaságával bajlódott, míg végre közönség elé állt egy nagyszabású szerzeményével, és az sem nevezhető minden esetben a végleges verziónak.
Marton Árpád

Amit a zene tud rólunk

Vásáry Tamás vezényletével újévi műsort adott a Rádiózenekar a Zeneakadémián. Az első alkalommal elhangzott és közvetített ünnepi hangversennyel hagyományt szeretne teremteni a Liszt Ferenc és Erkel Ferenc által alapított, zenei és művészeti életünkben máig kitüntetett szerepet játszó intézmény. Felújítása óta szívet melengető látvány a százéves pompájában tündöklő koncertterem is.
Csanda Mária

A magyar Mátrix

Az 1956-os felkelés és szabadságharc alighanem az egyik legkülönösebb politikai eseménysor nemcsak a magyar, hanem a hasonló európai események között is. Nem nagyon fordul elő a hatalom ehhez fogható gyors, szinte villámcsapásszerű totális, az egész országra kiterjedő leépülése és fölbomlása, ugyanakkor rendkívül gyors visszaépülése, megszilárdulása sem.
Balázs Zoltán