művészet
tudomány
közélet

Bartók Béla

Zeneszerzők kertjeinek művelője voltam

Berlász Melinda a Zenetudományi Intézet Országház utca 9. szám alatti legendás műemlék épületében kezdte tudományos pályáját. Szabolcsi Bence és Bartha Dénes zenetudományi tanszakáról került a hazai zenetudományi kutatások fő áramába. A XX. századi munkacsoport munkatársaként részt vett az MTA ötkötetes Magyar Zenetörténeti Kézikönyvének előkészítésében. Ma már mindkét tudományos köztestülethez szakmai kapcsolat fűzi. A Széchenyi-díj a XX. századi magyar zenetörténet területén végzett hiánypótló kutatásait, továbbá az emigrációba kényszerült, hazánkban ismeretlenségre ítélt magyar zeneszerzői és előadói életművek szellemi visszacsatolásáért tett szolgálatát méltatja.
Szőnyiné Szerző Katalin

Pótolhatatlan hiány

Szabó Balázs

Járdányi Pál: Tisza mentén, Divertimento concertante

A nyári szezonra való tekintettel hallgassunk két „könnyedebb” darabot: Járdányi Pál a Tisza mentén és a Divertimento concertante című alkotásait.
Windhager Ákos

A népzene gyógyító hatása

A Csík zenekar Hazám, hazám című videóklipje a nemzeti összetartozás napján került a megosztókra, és azonnal hatalmas siker lett. Ennek apropóján beszélgettünk Csík János zenekarvezetővel.
W. Barna Erika

Kié a zene?

Fábián Attila

Táncolj, gyere, táncolj még!

„A táncművészet tünékeny művészet” – szól az UNESCO Nemzetközi Tánc Tanácsának idei tánc világnapi üzenete. Harmincnyolc éve, 1982-ben ez a szervezet hirdette meg a mára reneszánszát élő művészeti ág nemzetközi megünneplését. Miért esett a választásuk épp Jean-Georges Noverre születésnapjára?
Bólya Anna Mária

Bartók anatóliai gyűjtése

Régi hiányt pótol a jeles zenekutató tanulmánykötete, amikor Bartók 1936-os anatóliai gyűjtésének körülményeit a szélesebb közönség elé tárja.
Kiss Eszter Veronika