művészet
tudomány
közélet

A hét filmje – korábbiak

Hände hoch!

Windhager Ákos

Őrült szerelem az idegsebészeten

A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütált a fiatal rendezőnő, Horvát Lili különleges romantikus drámája, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, amelyet szeptember végén a magyar mozik is bemutatnak.
Benke Attila

Ki nevet a végén?

Windhager Ákos

Korrupcióból jeles

Csikmák Katalin

Pszichokozmoszok

Farkas György

Az ügynök közelről

Varga Klára

Országalma (1998)

Windhager Ákos

Aki áttáncolt a szabadságba

Az Oscar-díjas színész, Ralph Fiennes harmadik rendezése, A Fehér Holló (2018) Julie Kavanagh 2007-ben megjelent könyve, a Rudolf Nureyev: The Life (Nurejev: Az élet) alapján készült. Több, mint megbízható iparosmunka, de kevesebb, mint igazi nagy film.
Varga Klára

JR 23

Fekete-Szalóky Zoltán

Bódy Gábor: Agitátorok (1969)

Harmincöt éve halt meg Bódy Gábor. Tragikus és titkokkal terhelt lezárása életének és életművének arra ösztönöz, hogy újranézzük filmjeit, és próbáljuk megérteni elképzeléseit, gondolatait.
Farkas György

Kétféle érzékiség

Varga Klára

Galóca a tisztáson

Varga Klára

Tékasztorik 2. (2020)

Windhager Ákos

Don Juan kopaszodik (2019)

Windhager Ákos

Noé bárkája (2006)

Windhager Ákos

Éden (2020)

Windhager Ákos

Békeidő (Hajdú Szabolcs)

Az országosan elrendelt járványügyi intézkedések következtében még mindig zárva tartanak a mozik. A kényszer hozta, hogy Hajdú Szabolcs ne a filmszínházakra bízza csütörtökön debütáló nagyjátékfilmjét, a Békeidőt, hanem egy online platformra.
Windhager Ákos

Ad Astra (2019)

Windhager Ákos

Az igazságügy bukása

A Netflix új, négyrészes dokumentumfilmes minisorozatáról áradozik a nyugati sajtó. A megtörtént bűnügyi dráma két olyan, egymással szorosan nem összefüggő, de következményeiben azonos botrányt követ nyomon, amely megrázta Amerika egész jogrendjét.
Fekete-Szalóky Zoltán

Virágvölgy (2018)

Windhager Ákos

A rejtett erőd (1958)

Windhager Ákos

A fekete város, 1971

Windhager Ákos

Déva (2019)

Windhager Ákos

Szabó István: Zárójelentés

Csütörtöktől vetítik a hazai mozikban Szabó István új filmjét, a Zárójelentést, amelyet az Oscar-, Golden Globe-, cannes-i Arany Pálma- és berlini Ezüst Medve-díjas rendező hosszú szünet után, korábbi sikeres filmjei legfontosabb alkotótársaival, Klaus Maria Brandauerrel, Eperjes Károllyal és Koltai Lajos operatőrrel együtt készített.
Országút

Élősködők

A szakma meglepetésére az Élősködők című dél-koreai alkotás kapta a legjobb filmnek járó díjat a 92. Oscar-gálán Los Angelesben. Bong Dzsun Ho műve az első az amerikai filmakadémia rangos elismerésének történetében, amely nem angol nyelvű filmként diadalmaskodott a legjelentősebb kategóriában.
Országút

Elnökkisasszony (1935)

Marton Endre 1935-ben forgatott filmvígjátéka a valóságtól elrugaszkodott cselekményt mutat be: hogyan szövődik a szegény parasztlegény (itt állástalan gépészmérnök) és az elkényeztetett királylány (itt a Várkonyi Textilművek elnöke) között évődő, a társadalmi korlátokat átlépő szerelem. A történet jól ismert, ezt a feldolgozást a kérdések teszik időszerűvé. Egy nőnek milyen válaszai lehetnek a munkahelyi elvárásokra? Hogyan védhetjük meg magunkat a munkahelyünkön? Mikor éri meg külföldre távozni? Az Elnökkisasszony csak felveti e kérdéseket, de a választ a nézőkre bízza.
Windhager Ákos