művészet
tudomány
közélet

kritika

Orfeumi látnok

Gáspár Ferenc

A nemzeti konzervativizmus nem fából vaskarika

Az angolszász típusú konzervativizmusra nem jellemző a ’nemzeti’ fogalmának hangoztatása. A hagyományok híveként sem a brit, sem az amerikai konzervativizmus nem hagyományos nemzetállamban, hanem sokkal inkább vegyes lakosságú, ha tetszik, soknemzetiségű államban gondolkodott.
Horkay Hörcher Ferenc

Volkmann, a magyar zeneszerző

A Magyar zeneszerzők sorozat negyvenegyedik részeként jelent meg Mikusi Balázs Robert Volkmann című kismonográfiája a Budapest Music Center kiadásában. A sorozat és a kiadvány címe közti ellentét – egy idegen nevű személyt aposztrofál magyar komponistaként – Volkmann életének és életművének egyik érdekes vonására hívja fel a figyelmet. A német műveltségű, Szászországból Pestre költözött muzsikus mindvégig megmaradt németnek, sosem tanult meg magyarul, zenei stílusát tekintve Schubert, Mendelssohn és Schumann örökösének számított. Felmerül tehát a kérdés: miért nevezhetjük magyar zeneszerzőnek, és miként kerülhetett be a hazai komponistákról szóló sorozatba?
Gombos László

Bódy és Psyché

Tóth Péter Pál

Kemény válaszok

A markáns erkölcsfilozófiát művelő gondolkodó konzervativizmusa pluralista, szkepticista, hagyományelvű és pesszimista.
Mezei Balázs

A szabadság és a rend összeegyeztetése

Az Egyesült Államok különös örököse a brit birodalomnak: annak eszményeit következetesebben, magasabb szinten valósította meg. E hatásról értekezik Russell Kirk mostani könyve.
Pogrányi Lovas Miklós

Buxtehude új regiszterben

Németh Kira Gabriella

Irodalmi iránytű

A Magyar Írószövetség kezdeményezésének köszönhetően 2018 óta nemcsak a magyar költészetnek, hanem a magyar prózának is van emléknapja.
Kolozsi Orsolya

La Mer, és ami mögötte van

Németh Kira Gabriella

Mítoszok helyett

Gombos László

Szikrányira a robbanástól

Szélesi Sándor

A jelen a neuronoké

A dél-koreai származású német gondolkodó, Byung-Chul Han (Han Bjong-Csol) a kortárs filozófia egyik leginnovatívabb szereplőjének számít; az amerikai akadémiai piacot is sikerült meghódítania az utóbbi időben rohamléptekkel kiadott rövid értekezéseinek angol fordításaival. A Typotex Kiadó jó döntést hozott, amikor Han egyik legkarakteresebb és gondolkodása szempontjából átfogó könyvét, A kiégés társadalmát választotta ki magyar nyelvű bemutatásához.
Smid Róbert

Tükör egy egész korszaknak

Bereményi „életregényé”-nek tárgyilagos mondatai, érzékeny észrevételei fokozatosan csomópontok erőterét hozzák létre. Az így kialakult motívumháló bölcsessége a tények nehézkedését a tudat, az eszmélet tisztaságával sugározza át. (A Magyar Copperfieldben is felbukkanó Mészöly Miklós volt talán ebben Bereményi nemzedékének a mestere.)
Sturm László

Egy kicsit minden gyorsan jött

Filep Tamás Gusztáv

Homo eticus

Bartusz-Dobosi László

Lapáttal az atomot

Pécsi Györgyi

Megkésett főhajtás

Szabó Balázs

Jajnóták szépsége

Horváth Bálint

Ropogós Vivaldi

Marton Árpád

Abszolút Bach

Marton Árpád

Nem csak férfiolvasóknak

Nemigen volt sikeresebb prózaírói pályaindulás az elmúlt évtizedben – úgy a szakma, mint a közönség elismerését tekintve – Kötter Tamásénál.
Pécsi Györgyi

Az újravarázsosítás nyelve

Rajonganak az olvasók egy amerikai kisváros öreg lelkészének visszaemlékezéseit tartalmazó regényért.
Tóth Sára