művészet
tudomány
közélet

képzőművészet

Csendbe burkolt lövések

Tayler Patrick Nicholas

Oldódó látomások

Tayler Patrick Nicholas

Spontán spiritualizmus

Ványa Zsófi

Időtlenül úszik a levegőben

Ez a Kő Pál (1941–2020) tiszteletére és emlékére készült kis írás nem a gyászról szól – arra úgysincsenek szavaim.
Karmó Zoltán

Felfegyverzett szobrok

Tayler Patrick Nicholas

Utak és lelkek

Lovas Ilona munkássága nem értelmezhető a hit kérdése nélkül. A kísérleti textilművészetből kisarjadó konceptuális művészet alaphangja a személyes istenhit, amely az alkotást és a választott anyagokat is átlényegíti. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett művésszel választásokról és egyéni utakról beszélgettünk.
Ványa Zsófi

Testképek Könyv Kata művészetében

Abafáy–Deák Csillag – Kölüs Lajos

Részecskék és alakok

Tayler Patrick Nicholas

Magaslesen

Abafáy–Deák Csillag – Kölüs Lajos

Minták halmokban

Tayler Patrick Nicholas

Emberen túli plasztikusság a páncél alatt

A széttartó, egymással versengő poszthumán elméletek közepette nehéz olyan találkozási pontokra bukkanni, amelyek képesek lehetnek felfedni valamit ebből a formálódó teoretikus irányzatnak a heterogenitásából. Ahhoz, hogy egy műalkotás képes legyen színre vinni a nonhumán fordulat megannyi árnyalatát, egyszerre kell a hibridtermészetkul-turális viszonyokat megjelenítenie, miközben egyúttal felmutatja a transzhumanizmus technológiai utópizmusát, a kritikai poszthumanizmus dekonstruktív, posztmodern attitűdjét, valamint a spekulatív poszthumanizmus szertelen sokszínűségét.
Horváth Márk

Kondor Attila

Schneller János

Tóth Zsófia

Schneller János

A nőies jelző egyáltalán nem zavar

Farkas Anna Ferenczy Noémi-díjas, Aranyrajzszög- és kétszeres Red Dot-díjas magyar tervezőgrafikus. Idén februárban két munkával is elnyerte a tervezőgrafikusok egyik legnevesebb díját, az amerikai Type Directors Club Certificate of Typographic Excellence címet.
Orosz István

Monumentális képek

A műemlékállományunk kiemelkedően értékes részét adó barokk freskókról nagyszabású kötet jelent meg 2019-ben az MMA Kiadó gondozásában.
Rozsnyai József

Szabadjáték zárt kapuk mögött

A Műcsarnok tereiben már megtalálták helyüket a 2020-as Nemzeti Szalon alkotásai. Az évente megrendezett kulturális esemény minden alkalommal más művészeti ágat helyez középpontba. A kiállítások eddig az építőművészet, a fotó- és médiaművészet, a tervező- és iparművészet, valamint a képzőművészet területeit mutatták be. Idén képzőművészeti alkotásokkal találkozhat a látogató. Azonban a járványügyi helyzetre való tekintettel a tárlat egyelőre csak online lesz megtekinthető. A kiállítással kapcsolatos gondolatait a Szabadjáték – II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon vezető kurátora, Szurcsik József képzőművész osztotta meg velünk.
Tayler Patrick

Újraírható emlékezet

A budapesti Műcsarnok Major Kamill: Papírok-rácsok-akkád című tárlatán elhangzott megnyitóbeszéd szerkesztett, kiegészített változata
Mészáros Flóra

Aki a Bibliát nem látja, hanem álmodja

2020. február 22-én nyílt meg Bada Márta Ez vagyok… című tárlata Gödöllőn, a Levendula Galériában. A kiállításon olajfestmények és szénrajzok szerepelnek.
Halász Levente

Derkó!

Tayler Patrick

Lét-közelben

Pusztai Virág

Memento Park

Markos Mária

„Kockásfül” a felhők fölött

Orosz Anna Ida - Orosz István

A királyi kapu különös utazásai

A szóbanforgó kapu eredetileg a francia királyok párizsi lakóhelye, a Tuillériák palotája (Palais des Tuilleries) előtt állt. A palotát Medici Katalin királyné kezdeményezésére kezdték építeni 1564-ben. Több francia uralkodó – IV. Henrik, XIV Lajos, XVI. Lajos, XVIII. Lajos és III. Napóleon császár – rezidenciája volt, az utóbbi a nevéhez fűződik a mai Louvre Múzeum és a hajdani Tuilleriák palotáinak építészeti összekapcsolása.
Farkas Ádám