3333333333333333333333333.JPG

A 2015-ben elindított Bach Mindenkinek Fesztivál rendezői idén tavasszal az eddigieket felülmúló hangverseny-sorozatot terveztek: a Kárpát-medence több mint száz településére látogatott volna el a rendezvény. Már minden készen állt a Kásler Miklós fővédnök, Vásáry Tamás védnök támogatását élvező, valamint Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetőjének, a fesztivál arcaként népszerűsített, ingyenes komolyzenei program indulásához, amikor kitört a pandémia. A Bach Mindenkinek Fesztivál célja a zeneóriás dallamain keresztül a zenekultúra sokszínűségének és szépségének megismertetése. Az idei megvalósítás félévvel csúszott, de szeptember 16. és december 31. között újra megszólalhat a zene.

Zemplénben a hangverseny-látogatók büszkék lehetnek arra, hogy két település – Sárospatak és Szerencs – felkerült a fesztiváltérképre. Sárospatakon a Református Teológiai Akadémia Imaterme volt az a szakrális hely, ami szeptember 21-én helyet adott a Bach-hangversenynek. Enghy Sándor, a Teológiai Akadémia rektora – aki feleségével együtt maga is kórista – köszöntötte a résztvevőket, és méltatta Bach zenéjét, akit a névfordítás alapján „nem is pataknak, inkább tengernek kellene nevezni”. A bevezető egészen az Eisenach fölött magasodó Wartburg váráig vezette a hallgatót, ahol a „Bodrog-parti Athénban” született Árpád-házi Szent Erzsébet 1221 és 1227 között élt. 

A hangverseny megkülönböztetett figyelemben részesült: Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató Thomas Stevens Variations in Olden Styl című virtuóz darabját tolmácsolta (az est folyamán Bartal László karmester kísérte zongorán), és a műsorvezető tisztét is betöltötte. A Bach Mindenkinek Fesztivál eddigi történetét bemutató rövid imázs-film levetítése után léptek színpadra az f-moll zongoraverseny (BWV 1056) előadói. A tervezett közreműködők, a Miskolci Egyetem Szimfonikus Zenekara helyett az egyetem rektori szabályozását követve Bartal László csupán egy háromfős vonósegyüttes élén kísérte a zongorát. A közönség gyönyörködhetett a valamikor Sárospatakról induló és gyakran hazalátogató Marczi Mariann elegáns zongorajátékában. Mindent elmond a sikerről, hogy ráadásként az előadók a versenymű első tételét ismételték meg. Ezekután a BWV 147. kantátából és a h-moll mise Credo-jából hangzottak el áriák és duettek vonós és orgona kísérettel, Zombori Zsanett és Budavári Anna előadásában. A Sárospataki Református Teológia Kórusa pedig az említett kantáta ismert korálját énekelte meghatóan. 

/Bach Mindenkinek Fesztivál  Fotó: A szerző felvétele/

A Bach Mindenkinek Fesztivál szervezői a jótékonyságnak is fontos szerepet szántak: a közönségnek lehetősége volt, hogy a Magyar Gyermekmentő Alapítványt támogassa a koncert után.

Csak egyetérthetünk Vásáry Tamással: „a legnagyobb zenei alkotók számára Bach a mesterek mestere, minden megnyilvánulás, ami vele kapcsolatos, ünnepnek számít. Az a fesztivál, amely már eddig is tízezrekhez tudta elvinni Bach szellemét és zenéjét, nem szorul több méltatásra.”

/Indulókép: Bach Mindenkinek Fesztivál Fotó: A szerző felvétele/