Köntörfalak_1

A Köntörfalak minden ízében megfelel a kamaradrámák kritériumainak: az elejét és a végét leszámítva egyetlen belvárosi lakásban játszódik, és összesen három szereplőt mozgat.

A magyar filmnek kamaradrámában gazdag hagyománya van. Ez leginkább abban gyökeredzik, hogy a hazai filmek nagy része európai, de különösen amerikai társaikkal szemben nagyon alacsony költségvetésből készül, és nem lehet annál olcsóbban filmet forgatni, mint amikor néhány embert bezárunk a négy fal közé, és megnézzük, mit kezdenek ott egymással a történet fordulatai közepette. Nem csoda, hogy amikor Hajdu Szabolcs pár éve úgy döntött, gyakorlatilag nulla büdzséből forgat filmet, annak az egyetlen lakásban játszódó Ernelláék Farkaséknál lett az eredménye. Kamarafilmet forgatni sokszor kétségbeesett lépés, többnyire olyanok nyúlnak ehhez a módszerhez, akik már nagyon szeretnének filmezni, viszont filmterveikre képtelenek normális finanszírozást találni. A másik iskolát pedig azok a pályájuk elején lévő alkotók képviselik, akik egy ilyen négy fal között játszódó, kevés szereplőt mozgató történet elmesélésében látják annak a lehetőségét, hogy végre megmutathassák a tehetségüket a nagyvilágnak, hiszen aki ilyen minimális eszköztárral is képes feszültséget teremteni és figyelmet fenntartani, az érdemes lehet arra, hogy a producerek később nagyobb költségvetésű filmtervet bízzanak rá. Dyga Zsombor 2010-ben kétségtelenül az utóbbi iskola képviselői közé tartozott. Túl volt már három aranyos, haverokkal forgatott lakótelepi műfaji filmen (Öcsögök, Tesó, Kész cirkusz), amikben meg-megvillantotta tehetségét, és profi színészek sokaságát is megszerezte hozzájuk, de még mindig kívülállónak számított a magyar filmszakmában. Kellett egy dráma, hogy végre a szakma komolyan vegye őt – ez lett a 2010-es Köntörfalak, amelyben színészvezetésből leiskolázta a nála sokkal nagyobb neveket is.

A Köntörfalak minden ízében megfelel a kamaradrámák kritériumainak: az elejét és a végét leszámítva egyetlen belvárosi lakásban játszódik, és összesen három szereplőt mozgat. Az elején még akár könnyed, romantikus limonádénak is hihetjük, hiszen egy kissé feszült, bénácska randival indít, aminél rögtön kiszúrjuk, hogy a lány ugyan szimpatikusnak tartja a srácot, de esze ágában sincs egy jó beszélgetésnél többet akarni tőle, és nem játszmázik, hanem ezt egyenesen a szemébe is mondja. Csakhogy a srác nem akar hazamenni, hosszú évek óta ez az első randija, élvezi a beszélgetést, és nem szeretné, ha az este ilyen gyorsan véget érne. Esélytelensége dacára valahogy rábeszéli a lányt, hogy felmehessen a lakására. Itt eleinte ketten folytatják a már tét nélküli ismerkedést, amikor egyszer csak hazaállít a lány nagy pofájú, vehemens bátyja, és hamar kiderül, hogy a húga udvarlója valahonnan ismeri őt, és ez az ismeretség sötét foltot jelent mindhármuk múltjában.

A Köntörfalak a titkok filmje. Három szereplője közül legalább kettő biztosan titkol valamit, a film pedig abban jeleskedik, hogy fokozatosan, ügyes dramaturgiai érzékkel fedi fel titkaik részleteit, amivel szépen adagolja a feszültséget az alig több mint nyolcvan perces játékidő során. Bár a cselekmény nagy része négy fal között játszódik, a film csak épp annyira klausztrofób, amennyire szükséges. A testvérpár belvárosi lakása tágas, hangulatosan bevilágított, van egy szép terasza, Marosi Gábor kamerája pedig inkább otthonosan belakja, semmint azt az érzést keltené bennünk, hogy menekülni szeretnénk onnan. Pont ez a film trükkje is. Súlytalan, könnyed ismerkedésből jutunk el egy csúnya múltbéli, sorsokat meghatározó történetig, az esti bájcsevegésbe váratlanul érkezik meg a dráma. Dyga Zsombor zavarba ejtően profi módon vezet színészeket, a bemutató környékén született interjúk tanúsága szerint a dialógusokat és a helyzeteket számtalanszor elpróbálták, ami érződik is: a színészek gyakorlatilag eggyé váltak a szöveggel, a saját képükre tudták formálni azt. Ezt a teljesítményt jól jelzi, hogy azóta már tizenegy év telt el, de sem Elek Ferenctől, sem Tompos Kátyától, sem Rába Rolandtól nem láthattunk újra ilyen intenzitású, őszinteségű és erejű alakítást sem a nagyvásznon, sem a tévéképernyőkön. Tompos Kátya a nagyszívű, őszinte és vagány csaj szerepében egészen remek – kár, hogy ezt a vagányságot más rendezők nem látták meg benne –, Rába Roland igazi dúvad, elképesztő energiákkal, Elek Ferenc pedig bizonyítja, hogy sokkal több ő a szerény, duci fiúk specialistájánál. Hangulatos, feszült film a Köntörfalak, amely időnként kis humorral oldja a feszültséget, és a szereplőkkel együtt mi is megyünk a titkok után, hogy azután a végére még egy minikatarzis is beleférjen. A Köntörfalak egy évtized alatt fikarcnyit sem veszített az erejéből.

A Köntörfalak a Netflix kínálatában látható.