ROSTA József_2© Ludwig Múzeum.jpg

2021. január 13. 15:00–16:00

A tárlatvezetés online, Zoom-on keresztül zajlik, a vezetést tartja: Varga Zita múzeumpedagógus.

Az időgép olyan, egyelőre csak elméletben létező szerkezet, melynek segítségével a múltba vagy a jövőbe repíthetjük fizikai testünket. A Ludwig Múzeum új kiállítása nem az időutazás tudományos-fantasztikus lehetőségével foglalkozik, hanem az idő és a művészet viszonyát vizsgálja különféle szempontokból, és magukat a műveket tekinti olyan időgépeknek, melyek lehetővé teszik számunkra a mentális utazást.

A kiállítás a világjárvány rövid szünetében, rendkívüli körülmények között jött létre, így nem hagyhatta figyelmen kívül az elmúlt időszak tanulságait sem. A múzeum mintegy 800 darabot számláló gyűjteményéből olyan műveket válogattak, amelyek a személyes, a művészi és a történelmi idő különböző aspektusait tárják a néző elé, a kurátor, Szipőcs Krisztina személyes nézőpontjából.

A kiállítást az idővel, az idő múlásával és nevezetes dátumokkal kapcsolatos művek vezetik be, majd családi fotókon, naplókon keresztül kapunk betekintést egyéni életsorsokba és családtörténetekbe, a közép-kelet-európai magán-történelembe. A műveken, mint dokumentumokon keresztül, megismerhetjük a közelmúlt történelmét, a hétköznapokat és a sorsfordulókat, így többek között a kelet-európai rendszerváltást és ennek összefüggéseit a történelmi avantgárddal. Elgondolkodhatunk az emlékművek sorsáról, valamint művészet, társadalom és politika összefüggéseiről. Megjelennek a társadalmi és irodalmi utópiák, s azok kudarca, a forradalmak és a háborúk, az inspirációk, a jelszavak és a fogalmak.

ROSTA József_3© Ludwig Múzeum.jpg

A nem túl távoli disztopikus jövő, illetve futurisztikus jelenünk a témája az orvostudománnyal, valamint az emberi testtel és pszichével foglalkozó egyik installációnak, valamint annak a filmnek, amely a legújabb kori hadviselés, a háborús traumák és a virtuális valóság témáját mutatja be. Kiemelt figyelmet kapott a halál pillanata, mint az emberi sors, az életpálya végpontja, lezárása. A művek felhívják a figyelmet az emberi lét törékenységére és megismételhetetlenségére, a háborúk és a mindennapok abszurditására is.

Azok a valóságos és elképzelt technikai eszközök is a kiállítótérbe kerülnek, amelyeknek célja a pillanat, a valóság minél tökéletesebb fotográfiai rögzítése. Az állókép és a mozgókép, valamint a (sajtó)fotó és a festmény viszonya is izgalmas vizsgálat tárgya, miközben a fotórealizmus kritikai aspektusaira is fény vetül.

Picasso kapcsán megmutatkozik, miként reflektálnak nagy elődeikre, a festészet történetére a huszadik század legnagyobb újítói, láthatatlan hálót szőve korok, művek és művészek közé, s az is kiderül, hogyan látja a „kívülálló” a nyugati művészetet.

A „műbe zárt” időt faggatják azok a felsorakoztatott művek, amelyek a szokásosnál hosszabb idő alatt, számtalan részből, variációból, munkából álltak össze egy-egy monumentális alkotássá, így bemutatásukra csak ritkán adódik alkalom.

A részvétel programjegy vásárlásával lehetséges. A tárlatvezetés csatlakozási linkjét a jegyváltáskor kapott visszaigazoló e-mailben találja! A tárlatvezetésre váltott jeggyel a múzeum újranyitása után megtekinthető az Időgép című kiállítás!  

Link:

https://www.ludwigmuseum.hu/program/elo-oroksegeink-online-tarlatvezetes-az-idogep-cimu-gyujtemenyi-kiallitasban

2020. SZEPTEMBER 1.–2023. JANUÁR 1.