FEKET GYÖRGY.JPG

Életének 88. évében szerdán meghalt Fekete György belsőépítész, iparművész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke. Fekete Györgyöt a Magyar Művészeti Akadémia mély fájdalommal gyászolja és saját halottjának tekinti - áll az MMA közleményében.

Fekete György Zalaegerszegen született 1932-ben, tanulmányait 1957-ben végezte el a Magyar Iparművészeti Főiskolán. Ezt követően az Általános Épülettervező Vállalatnál (ÁÉTV) lett irányító tervező, majd szabadfoglalkozású iparművész. A nyolcvanas évek elején a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola igazgatója volt, 1997-től pedig egyetemi tanár a Soproni Egyetemen.

1995-ben lett a Magyar Művészeti Akadémia tagja, amely 2011 őszén köztestületté alakult, az intézménynek pedig Fekete György lett az elnöke. 2017. október 10-től annak tiszteletbeli elnökeként dolgozott tovább.

Művészeti alkotómunkája a belsőépítészet csaknem minden területét átfogta. Tervezett múzeumi kiállítási installációkat, középületbelsőket, református templombelsőket, iskolákat, üdülőszállókat, művelődési házakat és külföldi magyar kiállításokat.

A rendszerváltás előtt nem sokkal politikai karrierbe kezdett. 1988-ban belépett az MDF-be. 1990 és 1994 között a Művelődési és Közoktatási Minisztérium helyettes kulturális államtitkára volt. Antall József halála után behívták az Országgyűlésbe. 1994-ben a XII. kerületi egyéni választókerületben szerzett egyéni mandátumot, egy évre rá kilépett az MDF-ből és a frakcióból is, majd 1996-ban belépett a Kereszténydemokrata Néppártba (KDNP). 1997 és 2001 között a KDNP alelnöke volt.

/Fotó: Fekete György Munkácsy-díjas belsőépítész, szakíró, a Prima Primissima Díj jelöltje a magyar építészet és építőművészet kategóriában. A felvétel a Magyar Művészeti Akadémián készült 2011. szeptember 21-én. Czimbal Gyula/MTI /

Címkék: