MIHÁLY.jpg

Benkő László halálhíre után újra gyászolnak az Omega-rajongók és a rockzene hazai hívei. Szombaton délután érkezett a hír: elhunyt Mihály Tamás gitáros, komponista, akinek olyan rockörökzöldek fűződnek a nevéhez, mint a Nem tudom a neved vagy a Spanyolgitár legenda.

Mihály Tamás 1947-ben született, zenész családból származott. Apja Mihály András, az operaház vezetője volt. Presser Gáborral a zenei konzervatórium gordonka szakán ismerkedett meg, ahol klasszikus zenét tanult és csellón játszott. 
1967-ben csatlakozott az Omegához, előtte a Scampolo és a Non-Stop együttesekben játszott.

Első szerzeménye az együttesben a Spanyolgitár legenda, amelyet ő maga is énekelt.

 

Ezenkívül az első Omega-album, az angol nyelvű Omega Red Star from Hungary dalainak többsége is az ő hangján hallható.

Presser kilépése után a legtöbb Omega-dalt ő írta - Molnár György mellett -, köztük olyan remekműveket, mint a Szvit vagy a Nem tudom a neved.

Mihály Tamás 1983-ban szólóalbumot készített Szintetizátor-varázs címmel, amelyen Liszt Ferenc és Richard Wagner szerzeményeit dolgozta fel. Ő komponálta 2006-ban az 1956-os forradalom jubileumára készült 56 csepp vér című musical zenéjét.

 

Munkásságát 1987-ben Liszt Ferenc-díjjal, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, 2000-ben Huszka Jenő-díjjal, 2007-ben Artisjus-díjjal ismerték el, majd 2013-ban az Omega együttes tagjaként megosztva Kossuth-díjat kapott.