01_belvarosi templom 2017 kulso - zpzfoto - kicsi (2).jpg

A pesti belvárosi templom idén sem mond le az Idegenvezetők Világnapja megünnepléséről. Alkalmazkodva a járvány miatti korlátozásokhoz nem fogad csoportokat, de február 22-én és 23-án várja mindazokat, akik megosztanák személyes történetüket a templomról.

1985 óta minden évben február végén ünnepeljük az Idegenvezetők Világnapját. Különös ünnep ez, hiszen nem az ünnepeltek kapnak ajándékot, hanem éppen ellenkezőleg, ők adnak. Ezen a napon az idegenvezetők – ellenszolgáltatást nem várva – mutatják be a helybélieknek városuk nevezetességeit. Rácsodálkozhatunk ezen az ünnepen arra, mennyi titkot, legendát rejtenek az épületek, szobrok, parkok, udvarok, amelyek mellett nap mint nap elmegyünk, anélkül, hogy észre vennénk szépségüket, értékeiket. Az idegenvezetőknek köszönhetően így még szerethetőbbé válnak településeink. 

A Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom is évek óta ünnepli az Idegenvezetők Világnapját. Munkatársai a templom történeti és művészettörténeti értékeiről, legendáiról, a hozzá köthető híres emberekről, szentekről mesélnek a híveknek. A betérő érdeklődőknek pedig a katolikus templomok jelképeit bemutató sétát szerveznek. 

Idén a vírusjárvány miatt nem a hagyományos szokások szerint emlékeznek meg a jeles napról. Ezúttal fordított Idegenvezetői Világnapot szerveznek: rendhagyó módon az ünnepeltek kapnak ajándékot. Február 22-én és 23-án a templom önkéntesei várják mindazokat, akik megosztanák a templomhoz fűződő, keresztelőről, esküvőről szóló személyes történetüket, vagy egy ideköthető családi relikviáról mesélnének. Talán a „mindentudó” idegenvezetők is hallhatnak olyan történetet, amelyet még ők sem ismernek. Hiszen olyan látogatója is akadt már a templomnak, aki egyik ősének síremlékét találta meg itt, majd nyomozta ki annak történetét. 

A szervezők örömmel várják a mesélőkedvű jelentkezőket a turizmus.belvarosiplebania@gmail.com e-mail címen vagy a következő linken: https://forms.gle/Z1CzP3uF8nv7uYVk6

Az elbeszélő hozzájárulásával a legjobb történeteket, képeket, relikviákat a templom Facebook-oldalán is megosztják. 

Az adatközlők és egy fő kísérőjük a történetért cserébe díjmentesen látogathatják meg a templom kilátótornyát.

02_belvarosi templom 2017 - zpzfoto - kicsi (27).jpg03_4382.jpg04_4384.jpg