manifestoejulian.jpg

Tizenkétszer, de egy filmben. Pontosabban egy nagy visszhangot kiváltó videoinstalláció mozifilmes változatában, amelyet a fővárosi artmozikat üzemeltető, „mozipótló” streaming-programjában lehet majd megnézni, január 19-én, este tízkor.

 

A Manifesztumot egy múzeumi videoinstalláció tucatnyi felvételéből állította össze a rendező, Julian Rosefeldt. A film a futurista, dadaista, szuprematista mozgalmak, a Dogma, valamint egyéb művészeti csoportok manifesztumait tolmácsolja Cate Blanchett rendkívüli alakításában. A színésznő 12 különböző személyiséggé – tanítónővé, családanyává, hajléktalan férfivá, gyári munkássá, televíziós hírolvasóvá – alakul át a kollázsként szerkesztett alkotásban, s minden egyes szerepében váratlan és meghökkentő kontextusban ad új és drámai értelmet a jól ismert, híres szövegeknek. A film több szempontból is kísérlet, arra vállalkozik, hogy úgy idézzen fel egy helyhez kötött művészi produktumot és annak hangulatát, hogy egész estés játékfilmként is hű maradjon az installáció stílusához és vállalásához.
No de, mi az a Távmozi? A Budapest Film Zrt. a koronavírus-járvány miatt 2020 tavaszán indította el online moziplatformját, a Budapesti Távmozit. A www.film.artmozi.hu oldalon a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe filmszínház napi műsorrendben vetít artfilmeket. Az előadásokra online válthatók kedvezményes jegyek. A virtuális gépházakban ugyanazok a mozigépészek dolgoznak, mint rendesen, és az online nézőterek bejáratánál is ugyanazok a jegyszedők várják a nézőket, akikkel kedvenc mozijukban máskor is találkozni szoktak. A Távmozi tulajdonképpen egy pay-per-view élő streaming szolgáltatás, mely a nézők otthonában nyújtja az igazi mozizás élményét. Az előadások nem letölthetők, és nem is rögzíthetők, s a mozizáshoz hasonlóan az előadás nem visszatekerhető, és meg sem állítható.
A valós idejű moziközvetítés idén kifejlesztett rendszere újdonságnak számít, ám a távmozi fogalma már csaknem százéves. 1928-ban ugyanis éppen ezen a néven mutatkozott be Mihály Dénes és Okolicsányi Ferenc távolbalátó készüléke, melyet akkor a jövő mozijaként emlegettek.

A jegy meghatározott időpontra szól, így a mozizás közösségi élménnyé is válik: a nézők a virtuális előcsarnokban találkozhatnak, chatelhetnek, akárcsak az igazi mozik előcsarnokában.

 

A film előzetese: www.youtube.com/watch?v=8mHtfo-68NQ

Jegyvásárlás: film.artmozi.hu/termek/manifesztum

Így működik a Távmozi: film.artmozi.hu/tavmozi-hasznalat