brusszel01.jpg

Kiskarácsony, nagykarácsony… Azt a bizonyos kalácsot, amelynek ki kell sülnie, Belgiumban is ismerik. „Jézus kenyere” az egyik neve annak a sajátos formájú briósnak, amely egy pólyába takart kisbabára emlékeztet. Karácsonykor főhely illeti meg a belga családok asztalán.

A karácsonyi időszak már december elején elkezdődik. Először az utcákat, tereket díszítő csillagok, girlandok, fényfüzérek jelennek meg. A színes lámpák jelzik, hogy Szent Miklós napjával beköszönt a karácsonyra való felkészülés.

Az adventi időszakban a keresztény egyházak megkülönböztetett figyelemmel fordulnak a szegények, a nélkülözők, a segítségre szorulók felé. A belgiumi plébániai közösségek több mint kétezer (!) jótékonysági programot támogatnak!

Felállítják a karácsonyfákat, elsősorban a városháza előtti téren, hadd lássa a lakosság, a város vezetése szívén viseli az ünnepi készülődést. Mivel pedig Brüsszelben 19 városháza van (minthogy a fővárost 19 község alkotja), ez már egy híján húsz, gyönyörűen feldíszített teret jelent. Abban a „commune”-ben, ahol én lakom, fenyőfa helyett két hatalmas, aranysárgán fénylő gömböt helyezett el a hatóság, a gyerekek nagy örömére. Azon tűnődöm, van-e bármi köze ennek a bolygóra emlékeztető alkotásnak karácsony igazi üzenetéhez.

Az üzletekben is megjelennek a feldíszített karácsonyfák, a kirakatokban pedig az ajándékok vásárlására csábító csomagok és plakátok. A járvány miatt most az üzletek fele zárva van, de néhány helyen a bezártság ellenére is áll karácsonyfa.

Korán sötétedik, de a kijárási tilalomig még van idő egy kis sétára. A kertvárosokban mindenütt csillognak a sövényekre, bokrokra helyezett kis lámpák, fényfüggönyök, girlandok. Az ablakokon betekintve megcsodálhatjuk a már jó ideje felállított karácsonyfákat.  

A Szent Mihály arkangyalról és Szent Guduláról elnevezett székesegyházban a falak mentén körös-körül betlehemek állnak. A szervezők minden évben arra kérik a brüsszeli idegen ajkú katolikus közösségeket, hogy állítsák fel saját betlehemüket. (Ez az „idegen ajkú” megjelölés elég rémes, most készülnek megváltoztatni, pár hete szavazni lehetett a lehetséges új elnevezésről.) Idén húsz betlehemet lehet megtekinteni. Vannak köztük hatalmas, legalább száz figurát felsorakoztató műalkotások folyóval, dombbal, városkával, műhelyekkel, birkanyájjal és angyalkákkal. Ugyanazt az üzenetet hordozza mindegyik, és mégis mennyire eltérő módon állítja elénk karácsony titkát a japán, a dél-koreai, az albán, a kínai, a portugál vagy az olasz közösség fantáziája! Még egy kis utalás is megjelenik jelenlegi helyzetünkre: az egyik kiállító közösség a pásztorok meg a háromkirályok sátrait a koronavírus ellen használt maszkokból készítette!

Belgiumban a főtér elnevezést nem használják, helyette azt mondják: „Nagy tér”, azaz „Grand-Place”. Pár évvel ezelőtt nagy felháborodással fogadta a közvélemény a karácsonyfa helyett felállított fémalkotmányt, hiába hangoztatták a főváros vezetői, hogy a művészi alkotással a város nem keresztény vallási közösségeinek nézeteit kívánták tiszteletben tartani. A következő évben szép csendben visszatért a fenyőfa, s idén is ott áll a tér közepén az egyik védett erdőből érkezett 18 méteres, csillogó fényárban tündöklő óriás. A rajta levő díszek meglehetősen érthetetlenek, állítólag a „Megújulás” az üzenetük. A fát körülvevő biztonsági kerítésen átlátszó műanyagból készült szemeteskosarak függnek, a még mindig meglévő terrorveszély szomorú jeleiként.

A karácsonyfa szomszédságában jókora betlehem áll, életnagyságú alakokkal. Nádtetős házban lakik a Szent Család, mellettük olyannyira élethű bárányokkal, hogy egy darabig figyeli az ember, vajon megmozdítják-e a fülüket vagy lábukat. Az áhítatot csupán az zavarja, hogy nagy táblák figyelmeztetik a „zarándokokat”: „Járványveszély miatt tilos enni, inni és megállni!” Továbbléptem tehát, már csak azért is, mert éppen abban a pillanatban egy kamerákkal ellátott drón emelkedett fel a főtéri galambok nagy rémületére. Erről meg az jutott eszembe, hogy az egyik tartományi rendőrség hőkamerával felszerelt drónokkal akarja ellenőrizni, betartják-e a szilveszterezők a létszámra vonatkozó előírásokat. A lakosság egy része hevesen tiltakozik a terv ellen, a vita még tart, de a kimenetele aligha kétséges.

Kiskarácsony napján, azaz 2021. január elsején különleges ajándékkal kedveskednek a belga főváros vezetői. Ettől kezdve az egész városban legfeljebb 30 km/ sebességgel lehet közlekedni! Általában véve. Mert lesznek 20, 50, 70, 90 és 120 km/órás szakaszok is…

 

A szerző brüsszeli magyar lelkész, piarista tanár