A közösségi média az elmúlt tizenöt évben lett része az életünknek. Rengeteg mindent megváltoztatott, az ismerkedést, a kapcsolattartást, a vásárlást, de a magunkról alkotott képet is. Szinte mindenki használja. Viszont csak kevesen tudják, pontosan hogyan működik. A többség csak fogyasztja a tartalmat, és nem gondol arra az iparágra, amely ránk, felhasználókra épül, és belőlünk él.

A közösségi média e felelősségét boncolgatja az idén bemutatott, Netflixre készült dokumentumfilm, A Társadalmi dilemma. A legnagyobb platformok, mint a Facebook, Instagram vagy Twitter említésre kerülnek, és volt dolgozóik mesélnek tapasztalataikról. Betekintést kapunk, mennyire manipulatív és számító az egész rendszer. Az interjúk között egy fiktív történet látható: a gyerekek telefonfüggőségén próbálnak változtatni a szülők.
A film őszinte, kendőzetlen, és ijesztő képet fest le. Hogy ennyire behálóznak és körülvesznek minket ezek az online platformok, annak ára van. Ez pedig a saját magánéletünk hiánya. A platformoknak mi vagyunk a termék, az időnkkel és figyelmünkkel kereskednek. Szóba kerül még a politikai befolyása és az online tér okozta tinédzserkori szorongás is.

A fiktív szegmensek izgalmasan szemléltetik az internet és az okostelefon hatását. Az olyan appok, mint az Instagram az igényeinkre, érdeklődésünkre van hangolva. Folyamatosan adatokat gyűjtenek rólunk, hogy jobban ki tudjanak minket szolgálni. Legalábbis ez a hivatalos kommunikáció. A valóság viszont az, hogy sokunk túl sokat tölt ezeken az oldalakon, és ezektől várjuk a pozitív visszacsatolásokat. A film családi jelenetei tükröt tartanak, kicsit szélsőségesek, de a legtöbbünk valamennyire magára ismerhet egy-egy ilyen pillanatban.

A filmet rendező Jeff Orlowski korábbi alkotásait is a figyelemfelhívás jellemzi. Legyen szó a korallzátonyok eltűnéséről a Chasing Coralban vagy a klímaváltozás hatásáról a Chasing Ice-ban. Biztos kéz és határozottság érződik ebből a filmjéből is, üzenete tiszta és egyértelmű.

A film hátránya, hogy nagyon egyoldalú. Kizárólag olyanok véleményét halljuk, akik rendkívül szkeptikusan állnak az online világ kérdéséhez. Végig a kiábrándultság és óvakodás jellemzi a megszólalók gondolkodását. Jót tehetett volna a filmnek, ha olyan emberek is megszólalnak, akik még mindig ezeknél az óriáscégeknél dolgoznak, vagy támogatják a közösségi média ilyen fokú terjeszkedését. Ennek ellenére fontos film a Társadalmi Dilemma. Egy létező problémát közelít meg friss hozzáállással, és úgy tud újat mondani, hogy nem válik demagóggá.