1957 utolsó napjaiban tisztogatás zajlik az Államvédelmi Hatóságnál. Minden ávóst tudtán kívül levizsgáztatnak: le akarják leplezni azokat, akik titkon a forradalom oldalára álltak. Vagy mégsem csak őket szűrik ki? Hanem berendezkedik az új garnitúra? A vizsga című film abba az 56-os, 57-es filmtrilógiába illeszkedik, amelynek másik két darabja a Szabadság – Különjárat és A berni követ. Mindhárom forgatókönyvét Köbli Norbert írta.

Évtizedekig vártuk, mikor hozzák nyilvánosságra az ügynökaktákat, mikor tudjuk meg, mi történt az országban a fordulat éve után. A vizsga című történelmi filmben a szemünk láttára, leplezetlenül tevékenykednek a tartótisztek, ügynökök, titkosszolgák, a teljes besúgóhálózat. Korábban ennek a politikai mechanizmusnak a bemutatása elképzelhetetlen volt.

Minden titkos történetnek az a sorsa, hogy egyszer napvilágra kerül, és el lehet mesélni a külföldi fesztiválközönségnek, a filmes zsűrinek, elegánsan, gördülékenyen, fordulatosan, kis pénzből is pompásan fényképezett képsorokon. Bemutatható már, mivel foglalkozott a levert forradalom után, karácsonykor a titkos ügynök, és hogy nem akkor ette az ünnepi halászlét, amikor ő akarta. Hogy a vizsgáztatót is vizsgáztatták. Már előre kikészítették neki a kelepcét, és a tulajdon nevelt fia árulta el. Mert ő is ember volt, és ő is szenvedett, és belőle is lehetett áldozat.

Csakhogy nálunk elmaradt a felelősség vállalása, az elszámoltatás, a kollektív kiengesztelődés. Ebben a helyzetben a korszakról mesélő alkotónak nagyon nehéz megtalálnia azt a nézőpontot, ahonnan részrehajlás nélkül, mégsem érzéketlen szigorúsággal mesélni tud. A vizsga című filmben nem sikerült megtalálni ezt a pontot, hiába az igyekezet, a jó forgatókönyv, a nagyszerű operatőri munka és a kiváló színészi játék. 

Minden főbb szereplő remekül ráérzett a korszak jellemző figurájára. Kulka János – az alezredes szerepében – azt hiszi, érinthetetlen, nem nyírhatják ki, és bármilyen mocsokban hempereg, nem piszkolja össze magát, mert befelé él. Scherer Péter sunyi és frusztrált cselszövő, akire nagy jövő vár. Nagy Zsolt cselédgyerekből lett sikeres tartótiszt, Hámori Gabriella pedig nagypályás provokátor, aki egyszerű szerelmes fiatal lánynak látszik, később Corvin közi forradalmárnak, majd renegát ügynöknek. És még senki nem tudja, mi lesz belőle…

Csupán annyit tudunk: augusztusban A játszma címmel forgatják a folytatást, amelyben a négy főszereplő visszatér. De vajon várhatunk-e katarzist?