Puskás3.jpg

Puskás, a musical; díszbemutató 2020.augusztus 20-án az Erkel Színházban

 

Hetvenöt éve, hogy a tizennyolc éves Puskás Ferencet, „Öcsit” meghívták a válogatottba játszani. Olyan labdarúgó, aki a nyomába érhet, azóta sem született. (Legalábbis mifelénk.) Az alkotók (Szente Vajk, Szabó László, Galambos Attila) egyedi darabot hoztak létre, amelyet augusztus 20-án először láthatott a magyar közönség. A hőstörténet Puskás Öcsi életét mutatja be 1937 és 1960 között. Eredetileg a Hősök terén mutatták volna be, azonban a járványügyi helyzet felülírta az elképzeléseket, így jövőre lesz ott az előadás. Az, hogy hiteles-e, kérdéses, de hogy így akarunk rá emlékezni, bizonyos. 

/Részlet a Puskás, a musical című darabból Fotó: Facebook/

Mivel a musical műfaja távol áll a futball világától a sport a koreográfiában jelent meg. A zene (Juhász Levente alkotása) olykor a Walt Disney hangzásvilágát idézi, így a néző könnyen elfeledkezik arról, hogy egy világháború és egy számunkra azzal felérő forradalom adja a történetet időkeretét. A kocsmai jeleneteknél viszont Gatsby-hatást éreztem, így összességében a zeneiség sokféle, összhatásában viszont tudott működni a színpadon.

A főszereplők kiválasztása nem volt egyszerű feladat a rendező elmondása szerint, hiszen valós, egykor élő főhősök miatt a kvalitáson túl a fizikai és lélektani hasonlóságra is figyelniük kellett. A színészek és énekesek, szinte egyből igent mondtak a felkérésre, hiszen mindannyiuknak egyként fontos Puskás Ferenc.

Veréb Tamás megtiszteltetésként élte meg, hogy ő játszhatta el Puskás Öcsit. Szeméből és a színpadon nyújtott alakításából végig érződik, hogy szívügye az előadás: „édesteher”, ahogy ő fogalmaz. A színészről, játéka közben elhisszük, hogy a musical főhőse éppen ilyen lehetett. Jellemfejlődésen nem megy át: marad egy egyszerű férfi, akinek mindene a labda. Csak 1956-os emigrációjakor törik meg, ám ebbe nem látunk bele mélységében. Érzi, hogy elveszti élete felett a kontrollt, ám deus ex machinaként az utolsó pillanatban érkezik a telefon és máris igazol Madridba. Minden nehézség közepette igaz szívű ember és barát marad. 

Fehér Tiborral (Bozsik József, „Cucu” szerepében) erős párost alkotnak. Szinte testvéri összhang van a két jóbarát között. A előadás azzal indul, ahogy tizenévesen együtt rúgják a bőrt és esküdnek fel a futballra. A legjelentősebb mérkőzéseket is együtt vitték a győzelemig: Helsinki, Róma és a londoni 6:3, már az Aranycsapat tagjaiként. A meccsek a legkülönfélébb tálalásban, kihagyhatatlan elemként jelentek meg a színpadon.

A darab két fiktív karakterrel egészült ki: Gubik Petra, Klára, és Szabó P. Szilveszter a Vörös elvtárs szerepében színesítették a történetfolyamot. Klára, a cselekmény szerint, az első találkozásukkor beleszeret Öcsibe, ám a férfi nem őt, hanem barátnőjét Hunyadvári Erzsébetet (Kovács Gyopár) választja. Kovács Gyopár és Gubik Petra színészként és énekesként is kiemelkedő színvonalat nyújtott. 


/Részlet a Puskás, a musical című darabból Fotó: Facebook/

A másik fiktív alakot (Szabó P. Szilveszter)  a kor miatt kellett beleilleszteni a cselekménybe. Ő maga a rendíthetetlen sztálinizmus. Az a fajta ember, aki szolgálja a feletteseit, és eltapossa a tőle függőket.

Az előadást számos jelentős magyar színész gazdagította játékával. Czibor Zoltán szerepében Ember Márk megtestesítette a szenvedélyt. Náray Erika és Barabás-Kiss Zoltán Puskás Öcsi szüleiként humort csempésztek az előadásba. A sportélet kapcsán megelevenedett Sebes Gusztáv (Cseke Péter), Szepesi György (Harsányi Levente) és Östreicher Emil (Szerednyey Béla) alakja is. Nagy Sándor az egykor rettegett Farkas Mihály karakterét erősen karikírozta, így hozva nevetést az egyébként hősies-romantikus hangulatú előadásba. 

A látványvilág és a koreográfia minden jelenetben képes volt bámulatba ejteni a közönséget: biztosítókötéllel lelógatott focisták, a levegőben átpördülő színészek, lyukas zászló a színpadon kiterítve és forgó színpad, a szaltókról és az akrobatákról nem beszélve. A legtöbb koreográfia (Túri Lajos munkája) a focipálya nézőterét imitáló lépcsős szerkezetet használta.  Ami tetszett még, hogy az előadás gyermekszínészek bemutatkozásával és táncos előadásával kezdődött; illetve, hogy több jelenetben mozgássérült színészek is szerepeltek. 

A darab, Puskás hőseposza, mert Öcsi minden körülmények között megőrizte emberi mivoltját, sosem árulta el felebarátait, csapattársait és minden helyzetben védte őket. A kortárs musicaleket ismerve elfért volna némi önirónia, vagy az életművet árnyaló száll is. A közönség azonban így is lelkesen fogadta a produkciót. Az első felvonás tele volt tűzzel, míg a második emléket állított az Aranycsapatnak. Vastaps közepette, kicsik és nagyok együtt a színpadon, s egyként harsogják: „Örökre hős leszel, hős leszel!”


/Indulókép: Részlet a Puskás, a musical című darabból Fotó: Facebook/