2020. november 19., Centrál Színház, Színház TV

A New York-i komédia a Centrál Színház repertoárjának egyik klasszikusa, jól jelzi az általuk képviselt irányt. A Puskás Tamás vezette társulat célja a minőségi szórakoztatás. Javarészt amerikai szerzők darabjait, könnyedebb komédiáit tűzik műsorra, ezzel a Broadway illúzióját keltik a nézőben. Woody Allen egyfelvonásosát tizennégy éve játsszák töretlen sikerrel. Básti Juli és Puskás Tamás, illetve Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter a való életben is házastársak. A kvartett a 2006-os bemutató óta nem fásult el, ugyanolyan lelkesedéssel játszanak ma is. (2006-ban még Gesztesi Károly alakította Samet.) A New York-i komédiában Woody Allen tipikus figurái tűnnek fel: Phylis-t (Básti Juli), az iszákos pszichológust, férje, Sam (Puskás Tamás), a sármos jogász Carollal (Nagy-Kálózy Eszter) csalja, aki legjobb barátjának, a tesze-tosza írónak, Howardnak (Rudolf Péter) a felesége.

Rögtön fény derül a hűtlenségre, és a négy megunhatatlan karakter egy New York-i lakásban teregeti ki húsz év szennyesét. A képtelen szituációk mellett a darab humora a – néhol vaskos – stílusból fakad. (A szöveget Prekop Gabriella fordította.) Az előadást a félrelépő jogászt alakító Puskás Tamás színházigazgató rendezte. Woody Allen maga is gyakran játszik a saját forgatókönyvéből készült, általa rendezett filmekben. Az irónia mestere most sem bánik kesztyűs kézzel az áloméletet élő, komplexusoktól gyötört, törzsgyökeres New York-i értelmiségiekkel. Kineveti ezt a világot, de nem harsányan, mosolya keserű.
Antall Csaba díszlettervező modern, egyszerű és elegáns lakást épített a színészek köré. Tágas térben mozoghatnak. A karakterek megformálását nagyban segítették Kiss Beatrix jelmezei: Carol leopárdmintás szőrméje, Howard elnyűtt kardigánja sokat elmond a jellemükről.

Az előadást az újonnan indult Színház TV műsorán láthatjuk. Ez a remek kezdeményezés nemcsak a pandémia miatt elmaradt színházi bemutatókat pótolja, hanem segítségével a világ minden pontjáról elérhetők lesznek magyar színielőadások: a külföldön élőkhöz, az ott dolgozókhoz és a külhoniakhoz könnyen eljut egy-egy darab. Az előadások szünetében különleges tartalmakat, interjúkat és kulisszajárást láthatunk.